Műanyaghulladékból készült kerékpárút

Műanyaghulladékból készült kerékpárút

Először tekerhettek végig holland kerékpárosok a héten a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútján, amelyet az évi több millió tonna műanyaghulladék csökkentése céljából építettek.

Az 1300 lakosú észak-hollandiai Zolle városában épült 30 méter hosszú útszakaszhoz 218 ezer darab műanyagpohárnyi vagy 500 ezer darab műanyagkupaknyi műanyaghulladékot használtak fel.

Becslések szerint kétszer-háromszor tartósabb, mint bármilyen hagyományos út. Az út mentére szenzorokat helyeztek el, hogy nyomon kövessék, hogyan viselkedik a használat során, mérik a hőmérsékletét, tartósságát és azt, hogy hány kerékpáros halad át rajta. Készítői szerint ez a világ első okoskerékpárútja.

„Ez az első prototípus egy nagy lépés egy újrafelhasznált műanyaghulladékból készült, fenntartható és jövőbiztos út felé” – hangoztatta Anne Koudstaal és Simon Jorritsma, az út két megálmodója közleményében.

Az út a holland KWS útépítő cég, a Wavin csőgyártó cég és a francia Total kőolajipari vállalat közös kezdeményezése. Guus Velder környezetvédelmi szakértő az anyagok újrahasznosítása felé tett pozitív lépésként értékelte elkészültét.

Novemberben elkészül egy második hasonló útszakasz Giethoorn városában is, és további teszthelyeket keresnek a műanyagút számára a legkülönbözőbb helyszíneken, köztük parkolókban, vasútállomásokon és járdákon.

A holland kormány elkötelezte magát arra, hogy felére csökkenti a nyersanyagok használatát 2030-ra, és felgyorsítja az újrahasznosítást.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül a világ óceánjaiba, elpusztítva a tengeri életet, és bekerülve az emberi táplálékláncba.

 

MTI

Kép: Ecolounge

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×