Műláb a vonaton – A MÁV elhagyott tárgyai között néztünk szét

Műláb a vonaton – A MÁV elhagyott tárgyai között néztünk szét

Kulcsok, mobiltelefonok, esernyők, könyvek, amit a közlekedési társaságok őrizgetnek raktáraikban, a gazdáik ugyanis elfelejtették magukkal vinni őket, mikor leszálltak az útjuk végén. Valaki a műlábát hagyta a vonaton, más a több százezer forintos fotós készletét.

Több száz dolgot felejtenek az emberek évente a MÁV különböző járatain. A leggyakrabban okmányokat, könyveket, esernyőt, kulcsokat, bizsukat, mobiltelefont és pénzt hagynak el a feledékenyek. A főiskolások gyakran a vonaton is tanulnak, így jegyzetekből is elég sok áll az állomások raktáraiban. Persze különböző ruhaneműkből sincs hiány, kabátot, pulóvert, sapkát sokszor találnak az utasok után. Egyszer bírói talárt hagyott el a gazdája.

Előfordult már, hogy különösen nagy értékű - közel 700 ezer forintos - fotós készletet adott le a jegyvizsgáló egy vidéki állomás ügyfélszolgálatára.

Az a társaság számára is rejtély, hogyan maradhatott fent egy műláb a kocsiban...

 

A vasúttársaság tapasztalata szerint nagyon kevesen jelentkeznek az elhagyott tárgyakért, sokszor még a személyes iratokat sem keresik az utasok.

A talált tárgyak megőrzési és nyilvántartási ideje 90 nap, eddig lehet az értékekért jelentkezni. Az átvételekor az elhagyott tárgyról pontos leírást kell adni, de például a már említett fotós készlet esetében a tulajdonosnak számlával is igazolnia kellett, hogy valóban övé az értékes tárgy.

A vonatokon felejtett holmikat általában a jegyvizsgálók, a takarító személyzet vagy az utasok találják meg és adják le az állomásokon.

 

A Kisalföld Volán buszain úgy tudjuk nagyon különleges tárgyat még nem felejtettek az utasok. Amit az emberek általában elhagyhatnak, az viszont az ő raktárukban is fellelhető. Havonta biztosan találnak egy-egy táskát, bevásárló szatyrot, iratot, vagy telefont, iskolaidőben pedig tornafelszerelést.

Az elfelejtett holmikat néhány hónapig a pályaudvaron, majd 3 évig az Ipar úti raktárban őrzik.

 

Szigethy Teodóra

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×