Művészet nélkül nincs élet

Művészet nélkül nincs élet

Az Art Agora Projekt Művészek és mecénások találkozások című kiállítását prof. dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, műgyűjtő, művészeti fővédnök nyitotta meg csütörtökön a megyei Kereskedelmi és Iparkamara aulájában.

 

A Rotary Club Győr Rába idén második alkalommal szervezi jótékonysági akcióját, melynek célja, hogy a Győrhöz és a régióhoz kötődő művészek és alkotásaik, valamint a támogató mecénások között közvetlen és személyes kapcsolatok épüljenek ki, ezáltal formálódjon, gazdagodjon a művészet iránt fogékony, a gazdasági és társadalmi életben is támogatói kör.

 

Rechnitzer professzer felidézte: a két világháború között, a ’20-as, ’30-as évékben Győrben, izgalmas, pezsgő szellemi, kulturális élet zajlott. Ezekben az időkben alakult ki a mecenatura, győri iparosok, polgárok, gazdálkodók, értelmiségiek, tőkések, befektetők, képeket vásároltak, műveket vettek, művészeti klubokat szervetek, jelentős kiállításokat tartottak. „ Az Art Agora akciója most ezt a világot hozza vissza. Visszahozza azt értékrendet, azt gondolkodást, azt az emberi és intellektuális impressziót, mely szerint a művészet nélkül nincs élet. Hiszen a művészet segít feldolgozni a körülöttünk lévő eseményeket, segít eligazodni a világban. Ezért nagyon fontos az Art Agora missziója. ” – emelte ki Rechnitzer János.

 

 

Beszélt arról is, milyen dinamikus, innovatív város Győr, melynek történelmében mindig kiemelkedő szerepet játszott a művészet, és a települs újbóli és újbóli megújuláshoz is nagy energiákat adott.

A professzor a kiállításra, az árverésre kínált munkákról szólva kifejtette, olyan széles körű választék jött össze, amely jól reprezentálja a győri alkotó művészeti közösséget. A kortárs művészek, sokszínű és érdekes alkotásokkal álltak elő, mind anyagban mind technikában, mellettük olyan kiállítók is akadnak, akiket a művészet „csak” megérintett. Valamint a néhány éve elhuny Farsang Sándor festőművész egyik alkotását is kalapács alá bocsátják.

 

 

Idén Borbély Károly festőművész, Csizmadia István festőművész, Csurák Erzsébet textilművész, Farsang Sándor festőművész, grafikus, Gui Demeter festőművész, Horváth Ákos grafikus, Kurcsis László grafikus, Kustán Melinda textilművész, Lipovics János iparművész, szobrász, Malasits Zsolt festőművész, Milu Milanovics Ildikó festőművész, Mózes László grafikus, Molnár György alkotóművész, Szabó Béla fotóművész, Szalkai Károly festőművész valamint Tolnay Imre képzőművész alkotásait vásárolhatják meg a mecénások.

 

 

A fix áras és az árverésre felajánlott alkotásokat október 4-ig tekinthetők meg. Az alkotók által felajánlott művek aukciójából befolyó összegből továbbra is a képzőművészetek terén tehetséges, közép- és felsőoktatásban tanulók, és vizuális műhelyek pályázatára fordítja a Rotary RC Győr-Rába.

 

 

Az „Egy este a művészetért” műsoros jótékonysági est október 4-én 18 órakor kezdődik, ugyancsak a kamarában.J egyeket szeptember 15-től lehet igényelni Kottán Pétertől, a kottan.peter@rc-raba.hu email címen.

A jótékonysági árverés műsorfüzete és a kiállított művek katalógusa a kiállítás helyszínén érhető el.

Jegyeket szeptember 15-től lehet igényelni Kottán Pétertől, a kottan.peter@rc-raba.hu email címen.

 

Földvári Gabriella

Fotó: MekliZ Fotóstúdió

Csatolt galéria: Art Agora, Mekliz Fotóstúdió
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×