Művészi faragványok fából, csontból

Művészi faragványok fából, csontból

Faragott székek, ládák, tükrök, szárnyas oltár, kisebb-nagyobb dísztárgyak, csontfaragásos kések, botok sorakoznak a Győri Ipartestület székházának kiállítóterében.

Kasza Miklós fafaragó és csontfaragó népi iparművész, a népművészet mestere, Tóth János fafaragó népi iparművész, Németh Balázs fafaragó mutatja be munkája néhány darabját a Győri Ipartestület által szervezett kiállítássorozaton a szervezet belvárosi székházában.

 

A kiállítás hétfői megnyitóján Hancz István, a Győri Ipartestület titkára elmondta, a kiállítássorozattal fel kívánják hívni a figyelmet, hogy Győrben, megyénkben ma is virágzik a kézműves ipar. A kézművesek olyan munkákat vonultatnak fel, amelyről azt hinnénk, hogy már nem is létezik – emelte ki az elnök. Több kézműves alkotó munkája már be is került a megyei hungarikumok közé.

Tóth János 42 éve kezdett a fafaragással foglalkozni, neves művészektől tanulta a szakma fortélyait. Alkotásain elsősorban a dunántúli motívumok jelennek meg, de nem áll tőle távol a palóc díszítő technika sem. Számtalan kiállításon mutatkozott már be országszerte.

 

Kasza Miklós gyerekkora óta farag, falun nőtt fel az állatok legeltetése közben játékokat, botokat faragott magának a keze ügyébe kerülő fadarabokból. Felnőtt fejjel próbálkozott meg a csontfaragással, mivel tetszett neki, beletanult. Kizárólag használati tárgyakat farag, amik anyaguknak köszönhetően több száz évig is szolgálhatnak. A fűszertartók, tőrmarkolatok, ivókürtök, emberi léptékkel mérve örökéletű darabok. A mester munkái elsősorban arról ismerhetők fel, hogy rézzel, szilvafával kombinálja a csontdíszítést. A dunántúli pásztorok motívumait használja, nem másolja a régi mintákat, hanem ihletet merít belőlük.

 

Német Balázs édesapja asztalosműhelyében nőtt fel, Kolozsváron népművészeti iskolába járt, ’90-ben települt Győrbe, a lakását saját készítésű bútorokkal, berendezési és dísztárgyakkal rendezte be. Szobrokat készített hársfából, virágokat cseresznyefából, autómaketteket dióból, juharból. Repülőket, hajómodelleket is farag, érdekességnek számít a Rába Steiger méretarányos modellje, melyet egy szintén méretarányos kamion szállít, vagy a Rába 15-ös kistraktor valósághű modellje. Legutóbbi munkája pedig Bácsára került, az ottani hirdetőtáblát faragta ki fából.

A kiállítás augusztus 10-ig látogatható, hétköznapokon 10-17 óráig az Arany János u. 31. szám alatt.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×