Nagy utazás Sarmaság Lászlóval

Nagy utazás Sarmaság Lászlóval

A 70 éves Sarmaság László festőművész, Nagy utazás címmel 30 képen mutatja be, hogyan látja ő világot.  A kiállítás teltházas közönség előtt, csütörtökön délutánt nyílt meg a győri Kisfaludy Károly Könyvtár kiállítóterében.

Sarmaság László ikonikus alakja Győrnek elmaradhatatlan kalapjával és pipájával, akik nem ismerik személyesen, azok is sejthetik, nem mindennapi ember. Festményeit nézve pedig azt is megismerhetjük, hogyan gondolkodik a világról, hogyan látja ő, a mindennapi embert, a történéseket.

 

A megnyitón Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő köszöntőjében emlékeztetett: Sarmaság László 15 éves volt, amikor Erdélyből, Nagybányáról Mosonmagyaróvárra, majd Győrbe költözött Fél évszázada él Magarországon, Győrben, de gyökereit, múltját soha nem akarta megtagadni. Ma is határozott és erős a művészet iránti elhivatottsága, és az a a törekvése, hogy az emberek figyelmét ráirányítsa a valóban fontos dolgokra  - emelte ki Simon Róbert Balázs.

Nem lesz könnyű a szellemi kapcsolódás ahhoz az értékhez, amelyet ő kínál - ezekkel a szavakkal kezdte megnyitóját Bereczky Loránd, Munkácsy Mihály-díjas művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott igazgatója. Sarmaság László a képzőművészet eszközeivel, - a formákkal,  a színekkel, a kompozíciókkal - példabeszédeket mond az emberiség történetéről és a mai konfliktusairól, azokról a helyzetekről, ahol megmérettetik az ember.

 

Láthatunk a biblia tanulságai által született műveket, kis fricskákkal, amely festmények arra keresik a választ, képesek vagyunk-e megtisztulni? A régmúlt mellett,  a mai kor problémáit, kihívásait is ábrázolja művein, legyen az a migráció vagy a terrorizmis kérdése.

A művésznek mindig az elesettek oldalára kell álni, meg kell mutatnia,  van elkölcsi példatár a világban, amihez igazodni kell - fogalmazott Bereczky Loránd.

Sarmaság László Nagybánya környékéről hozta magával azt a kötődését, ami a festészethez köti. Ez az alkotói elmélyülés néha kicsit tragikus, néha kicsitt borongós, de mindenképpen  az ember felőlésségéért érzett művészi magatartást mutatja.

A Sarmaság Lászlóval készült beszélgetést hamarosn olvashatják.

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

 

Csatolt galéria: Sarmaság László kiállítás
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×