Nagyszülők kerestetnek!

Nagyszülők kerestetnek!

Önkéntes Nagyi Szolgáltatás működik csütörtökönként a Sziget-Kék Közösségi Térben, ahol a lelkes pótnagyszülők várják néhány órás együttlétre a gyerekeket.

Csütörtökön, amikor ellátogattunk a „nagyi-szolgálathoz” néhány kislány vidáman rajzolta, festette a húsvéti nyuszikat, virágokat, tojásokat, egy másik gyerek mesét hallgatott, egy kisfiú pedig éppen fókás ügyességi társasjátékozott az egyik nagyival, mindeközben vidám beszélgetés hangja töltötte be a termet.

A Győriek Egészségéért Közhasznú Egyesület Légy ott! projektje keretében tavaly nyáron indult a Nagyi Szolgálat, amely a gyermeket nevelő családok számára nyújt segítséget. A 3-10 év közötti lurkókat csütörtökönként 15 és 18 óra között várjuk a Szigethy u. 109. szám alatt – tájékoztatott Miklósyné Bertalanfy Mária az egyesület elnöke. Az ötletgazda dr. Bazsika Erzsébet volt, aki egy 20 órás felkészítést tartott az önkénteseknek, közülük öten azóta is „nagyiskodnak”.

Húsvéti készülődés Ildikó nagyival

Kulcsárné Jávorka Ildikó önkéntes nagyi, egész életében gyerekekkel foglalkozott, azt mondja a legfontosabb, hogy elfogadják, megszeressék a hozzájuk érkező kicsik, mert akkor biztosan nagyszerűen telnek a délutánok. A felkészítő tanfolyamon sok mindenre megtanították az önkénteseket, amire szükségük lehet a gyerekekkel való foglalkozás kapcsán. A heti programokat az évszakhoz, az ünnepekhez igazítjuk, ezek a foglalkozások, már a húsvéti készülődés jegyében telnek – meséli Ildikó. A kézműveskedés mellett természetesen a gyerekek kívánságának is eleget tesznek, akik szívesen társasoznak, sakkoznak, vagy különböző szerepjátékokat játszanak.

Nehéz olyan embert találni, akire szívesen rábíznám a gyerekeimet – hangsúlyozza Dobi László, aki két gyermekét a kezdetektől rendszeresen az önkéntes nagyikra bízza. Mi itt megtaláltuk a megbízható személyeket. Messziről költöztünk Győrbe a nagyszülők nélkül. A három és a hat éves gyerekeink nem sok idős embert ismernek, így nagyon jó lehetőség, hogy vannak, akik néhány órán át foglalkoznak velük, kényeztetik őket. Nekünk pedig ebben a pár órában van egy kis szabadidőnk elintézni az ügyeinket, vagy csak kettesben lenni a feleségemmel – meséli az édesapa.

Jó móka játszani a pótnagyival

Idén újabb önkénteseket várnak, olyan nyugdíjasokat, akik a bennük felhalmozott tudást, tapasztalatot, élményt, szeretetet, figyelmet, megértést szeretnék megosztani a gyerekekkel, akik szívesen foglalkoznának a kicsikkel, játszanának, beszélgetnének, mesélnének, kreatív kézműves tevékenységeket végeznének – tájékoztat a szakember. A szolgálathoz való kapcsolódás feltétele egy felkészítést segítő képzés, melyet április 12-én indít Bazsika Erzsébet.

Az önkéntes nagyi képzésre március 23-ig lehet jelentkezni. Tel: +36 30 622 1449, E-mail: legyottgyor@gmail-com; facebook.com/legyott

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×