Napelemgyár épül Csornán

Napelemgyár épül Csornán

Egyedi kormánydöntés alapján 48 millió eurós beruházás létesül Csornán – jelentette be Győrött Becsey Zsolt államtitkár.

Az Ecosolifer Kft. 935 millió forintos állami támogatással napelemgyárat épít Csornán. Az Ecosolifer anyacége magyar, de Svájcban jegyezték be.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott: eredetileg nem Csornát szemelték ki a korszerű beruházásra, ám a Nyugat-Dunántúl szellemi infrastruktúrája, logisztikai lehetősége meggyőzte őket.

Becsey Zsolt szerint a beruházás három év alatt megtérül az államnak. A gyárban első ütemben 160 ember dolgozik, ők elsősorban szakmunkások, de mérnökökre is szükség lesz.

 

Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő szerint Csornán jelenleg ugyan csak 235 álláskeresőt tartanak nyilván, ám a kisvárosból sokan vidékre járnak dolgozni. Ezt a folyamatot fordíthatja meg a beruházás.

 

A csornai Áder János, az Európai Parlament képviselője azt hangsúlyozta: nemcsak Csorna, a Rábaköz, de az egész ország számára rendkívül előnyös, hogy egy modern üzem létesül a környezetvédelmi iparágban.

 

Csornán nagy méretű napelemeket gyártanak, remélhetőleg már a jövő nyártól. Azt tervezik, hogy két év múlva 50 millió euró lesz az export árbevételük.

Az állam beszállítói kooperációt alakít ki a céggel, s azt szeretné, ha minél több alapanyagot magyar társaságoktól vásárolnának meg. Ezt azonban kvótaszerűen nem lehet előírni az Európai Unióban, mondta el az államtitkár.

A napelemeket egyébként a szolárparkokban, az elektromos járműtöltő ás áramtároló rendszereknél, s az épületek energiaellátásában használják fel.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×