Ne rakd a hűtőajtóba a friss tojást!

Ne rakd a hűtőajtóba a friss tojást!

Kiderült hol kell tárolnunk az élelmiszereket.

Amikor hűtőszekrényt vesz az ember, az ajtó felső polcán talál egy műanyag tojástartót. Ezt mindenki jelzésértékűnek veszi: ott a helye a tojásnak. Most azonban kiderült, hogy valójában az a legrosszabb hely a hűtőben, ahová a tojást teheted. A DailyMail által megkérdezett szakértők szerint azért az a legrosszabb hely, mert az a hűtő legmelegebb pontja, ráadásul ott a legnagyobb a hirtelen hőingadozás, amikor nyitjuk és csukjuk az ajtót. A meleg és a hőingadozás hatás miatt sokkal gyorsabban romlik meg a tojás, mintha jó helyen tárolnánk.

De hol van jó helyen? Az élelmiszerbiztonsági szakemberek szerint a tojást a hűtő középső polcára érdemes tenni, és ott is inkább hátrébb, ahol kevésbé van kitéve a hőingadozásnak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy nyers hús közelében sem érdemes tárolni, és ha főtt tojást szeretnénk készíteni, akkor érdemes felhasználás előtt fél órával már kivenni a hűtőből, így nem reped majd meg a héja.

 

A hússal is óvatosan

Tény, hogy a hűtőszekrényben sem egyforma a hőmérséklet mindenhol. A felső polcok általában valamivel melegebbek, mint a lejjebb lévők. Ezért az úgynevezett magasabb kockázatú élelmiszereket, mint a tejet, és a húsokat nem érdemes a felső polcokon tárolni. Ha az alsóbb, hűvösebb polcokra teszed, kisebb a kockázata annak, hogy elszaporodnak bennük a baktériumok.

És akkor mit tehetünk a felsőbb polcokra? Azok az élelmiszerek, amelyek alapból tartalmaznak valamennyi tartósítószert, vagy alapvetően tartósabbak, azok mehetnek a felső polcra és az ajtóra. Ilyenek például a gyümölcslevek, a ketchup, majonéz, mustár, vagy akár a sajt és a joghurtok.

 

penzcentrum.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×