Negyvenedik születésnapjára készül a balett

Negyvenedik születésnapjára készül a balett

Fantasztikus évadot zárt a 40 éves Győri Balett – jelentette be Kiss János igazgató a pénteki társulati ülésen, amelyen díjakat is átadott.

A 40. évadzáró társulati ülésen először az évad bemutatójáról szólt az igazgató, amelyet az I. világháború befejezésének 100 éves évfordulója alkalmából készített Ángel Rodriguez koreográfus Black to say Silence Sötét, csönd címmel. Győrben 19 előadáson több mint 10 ezer néző látta, a fővárosban pedig három alkalommal játszották telt ház előtt a darabot, óriási sikerrel. „A nézőket a hideg vízből a meleg vízbe kell dobálni, szórakoztatni és elgondolkodtatni felváltva” – hangsúlyozta Kiss János a témaválasztással kapcsolatban.

 

Velekei László (középen)

 

Felújították a Forgószél, avagy a képzelet csodája című gyermekdarabot, amely elnyerte a veszprémi XXI. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozó Közönségdíját, valamint a győri V. Gyermek Táncfesztivál Arany Bab díját, amelyről szintén a közönség döntött. Velekei László koreográfiáját Máltára is meghívták, ahová valószínűleg két év múlva viszik el a mesebalettet.

 

A társulati ülés résztvevői

 

Szó volt még a műsoron tartott darabokról, amelyeket nagyon szeret a közönség, és amelyeket külföldön is gyakorta bemutatnak. Ilyenek a Passage, A skarlát betű, a Bolero és a Romance című előadások, valamint Sebestyén Bálint Antigoné című táncdrámája, amelyet az Imre Zoltán Program díjazottjaként nyílt lehetősége színpadra vinni.

Az elmúlt évadban többek között Olaszországban, Izraelben, Romániában és Marokkóban léptek fel a győri táncosok, utóbbi országba most először kaptak meghívást.

A meghirdetett előadásokon túl számos rendezvényen, fesztiválon, programon mutatták meg tehetségüket a balettosok, amelyért számos esetben díjakat is kaptak.

 

A társulat tagjai

 

„A közelmúltban véget ért XV. Magyar Táncfesztivál rekordot döntött a nézőszám és a bevétel szempontjából is, pedig a megszokottnál kevesebb volt az előadás. Az együtteseknek presztízsnek számít részt venni a fesztiválon” – tájékoztatott Kiss János.

A direktor beszélt az új, világszínvonalú próbateremről is, amelyet az Árpád parkolóházban alakítottak ki. Az önkormányzat beruházása méltó ajándék az idén 40 éves Győri Balett számára, a mintegy 400 négyzetméteres létesítményt a legmodernebb technológia jellemzi.

 

Tatiana Shipilova vehette át a vándordíjat

 

Kiderült: az évad végén búcsúzik a társulattól a svájci Thierry Jaquemet balettművész, akit többek mellett A skarlát betű előadásban láthatott a közönség. Kiss János igazgató tánckari tagból magántáncossá nevezte ki Marjai Lili Annát és Engelbrecht Patrikot. A Bombicz Barbara alapító tag által létrehozott Győri Balett Ezüst Babér Vándordíját, melyet a táncosok szavazata alapján ítélnek oda, Luigi Iannonetól Tatiana Shipilova vehette át.

A következő évadról szólva az igazgató azt ígérte, különleges fellépések, nagyszerű előadások és sok munka vár a társulatra. November 2-án, a 40 éves születésnapra ünnepi gálaműsorral készülnek, majd november 9-én Velekei László koreográfiáját, az Anna Kareninát mutatja be a társulat.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Zselló Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×