Neked munka, neki álom!

Neked munka, neki álom!

Fotómodell, grafikus, szusikészítő szakács, gyógynövénytermesztő, rendőrjárőr, buszsofőr, vasúti forgalomirányító, óvónő, ápoló, cukrász, séf – néhány órára megváltozott munkaképességű, vagy fogyatékkal élő személyek kívánsága vált valóra azzal, hogy kipróbálhatták álomszakmájukat.

A „Neked munka, nekem álom” elnevezésű program keretében idén 11 megyénkbeli fiatal kapott lehetőséget arra, hogy kipróbálhassa magát azon a munkahelyen, ahová vágyott – tájékoztatott Baradits-Szabó Veronika, a Munkaerőpiacon Maradás Egyesület területi vezetője. A fiatalok álmának megvalósítói az A-Grafi Kft., a Gabusz Kft., a pannonhalmi Pausa Apátsági Kávéház és Cukrászda, a Pannonhalmi Főapátság Arborétum, az Országos Rendőr-főkapitányság, az X-Meditor Kft., a GYSEV, a Sün Balázs Óvoda, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Lengyel József cukrász, Fehér Alexandra fotográfus, a Mákvirág Gasztroklub és az Audi ETO KC voltak.

Baradits-Szabó Veronika tájékoztatója

 

A program célja, hogy a munkáltatókat és a megváltozott munkaképességű munkavállalókat, a fogyatékkal élőket közelebb hozzák egymáshoz. Fontos, hogy a résztvevők megismerjék az általuk választott munkahelyet, kipróbálják magukat egy olyan közegben, amire korábban nem volt lehetőségük. A munkáltatóknak is lehetőségük van megtapasztalni egy fogyatékkal élő, illetve megváltozott munkaképességű munkavállalóval való együttműködést – fejtette ki Baradits-Szabó Veronika.

 

A programban résztvevők egy csoportja

Bokros Márk bencés szerzetes, tanár, prefektus, a Pannonhalmi Főapátság Emberi Erőforrás Igazgatóságának munkatársa elmondta, hozzájuk két jelölt érkezett, egyikőjük a Pausa cukrászatba, másikuk a gyógynövénykerttel és a hozzá tartozó üzemmel ismerkedett meg. Mindkét helyszínen megmutatták a fiataloknak az ott zajló mindennapi munkát, abban a reményben, hogy örök emlékekkel távoznak.

Benjámin a pannonhalmi gyógynövénykertben segédkezik

 

A bencés atya hangsúlyozta, fontosnak tartották, hogy eleget tegyenek a megkeresésnek, hiszen a szociális érzékenység a pannonhalmi rend hagyományaihoz tartozik. Szent Benedek regulájában található a munkavégzéssel kapcsolatban egy fejezet, ami azt mondja: még a beteg, a gyenge, az idősebb emberek, rendtársak számára is kell találni olyan munkát, amely számukra fontos, mert a munkának személyiség-kibontakoztató ereje van. Éppen ezért a munkából kizárni valakit nem szabad, csak azért, mert nem tud úgy munkát végezni, mint a többiek.

Péter a pannonhalmi cukrszádában desszerteket díszít

 

Az apátságában háromszázan dolgoznak, jelenleg egy megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak, de a program kapcsán is felmérik, melyek azok a területek, feladatkörök, ahol van lehetőségük valamilyen fogyatékkal élő személyt alkalmazni.

Nagy Péter, a nyúli Márton Lakótthon lakójának álma az volt, hogy együtt süthessen egy cukrásszal. Az otthonban nincs lehetősége sütni-főzni, de az étkezések, az ételek előkészítésében segédkezik. Péter elárulta, kedvence a palacsinta ezúttal azonban ennél sokkal izgalmasabb, egyedibb, finomabb sütemények elkészítésbe, díszítésébe vonták be a cukrászat munkatársai, úgy, hogy a nap során megismerkedett a cukrászattal az ott zajló munkafolyamatokkal.

 

Benjámin segítségével készül a levendulaolaj

 

Sirim Benjámint a környezetvédelem foglalkoztatja, érdeklik a gyógynövények. Őt a pannonhalmi gyógynövénykertbe vitték el, amiről csak annyit tudott, hogy nagyon híres kert és ott készítik a levendulaolajat. Benjámin megismerhette a kert gyógy- és fűszernövényeit, azt, hogy mit mire használnak. Besegített az éppen aktuális zajló munkába, a levendulaszüretbe és láthatta azt is, hogyan dolgozzák fel azt. A fiú a koroncói Értelmi Fogyatékosok Rehabilitációs Intézményében él, ahol részt vesz az épület körüli munkákban és a benti feladatokat is ellátja, mindent szívesen elvégez, amit rábíznak.

Egy másik fiatalember pedig egy napra járőr szeretett volna lenni, ő beülhetett egy rendőrautóba, megismerkedhetett Bosco-val a nyxomkövető kutyával, a járőrök mindennapi feladataival. Egy hölgy fotómodellé válhatott, egy másik fiatal Lengyel József cukrászmesterrel közösen készített tortát, desszerteket, melyeket aztán a Márton Lakóotthonban élők fogyasztottak el. Egy másik lányt pedig a szusikészítés rejtelmeibe avatott be Varga-Horváth Adrienn, a Mákvirág Gasztroklub vezetője.

 

Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×