Nem a telefonozás a legveszélyesebb vezetés közben

Nem a telefonozás a legveszélyesebb vezetés közben

Arra a kérdésre, hogy vajon mely vezetés közbeni tevékenység jelenti a legnagyobb veszélyt ránk nézve, sokan válaszolnák, hogy a telefon. Az AAA amerikai közlekedésbiztonsági alapítvány szerint azonban van, ami még ennél is veszélyesebb!

Jelentős problémát jelent a telefonnyomkodás a sofőröknél, az autósoknál éppúgy, mint a buszvezetőknél. Ám ez még mindig csak a második legveszélyesebb tevékenység. Mi áll az első helyen? Az AAA amerikai közlekedésbiztonsági alapítvány tanulmányának eredményei szerint, ami leginkább elvonhatja a sofőrök figyelmét vezetés közben, az nem az SMS és a Facebook, sem a telefonálás, ezeket mind legyőzi az infotainment rendszer. A kutatás szerint ugyanis az itt megjelenő navigációval átlagosan 40 másodpercet foglalkoznak az autósok vezetés közben. Ez azt jelenti, hogy 50 km/h-s sebességgel számolva nagyjából 555 métert úgy teszünk meg, hogy nem figyelünk a vezetésre, az útra. Különböző navigációs rendszerek egyébként eltérő mértékben terelik a figyelmet, ez összefüggésben van az infotainment rendszer bonyolultságával, így a drágább autók nagyobb veszélyt jelentenek a sofőrre nézve.

Az SMS-ezés tehát csak a második helyen áll, de ott van a listán a kihangosító vagy headset nélküli telefonálás és az autórádió kezelése is.

 

Forrás: HVG

Kép: Pexels

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×