Nem csak az egészségünk bánja a dohányzást

Nem csak az egészségünk bánja a dohányzást

Amennyiben dohányzunk, nemcsak egészségünkkel fizetünk, hanem még a biztosítási díjaink is magasabbak lehetnek, ráadásul nemcsak külföldön, itthon is.

Az NN Biztosító és az Allianz Hungária is megerősítették, hogy kockázatelbírálási folyamatuk során rákérdeznek az ügyfeleknél, hogy dohányoznak-e. Az NN azt is elárulta, hogy nemcsak a dohányzás tényére kérdeznek rá, hanem arra is, hány szál cigit szív a potenciális ügyfél naponta. Ez a kérdés kockázati életbiztosítások esetén és kiegészítő, például befektetési egységhez kötött (unit-linked) biztosítások mellé igényelt releváns kiegészítő fedezetek megkötése előtt is elhangzik.

"Az ügyfél dohányzási szokásának függvényében díjemelést alkalmazunk. Ez fedezetenként eltérhet - más lehet például rákdiagnosztika vagy haláleseti fedezetek esetén az emelés ugyanolyan dohányzási szokás esetén" - közölte a Pénzcentrum megkeresésére az Allianz, az NN pedig azt is elárulta, hogy a dohányzás mértékétől függően változhat egy ügyfél biztosítási díja.

Az ügyfél dohányzási szokásait firtató kérdésekre adott válaszok ellenőrzésével kapcsolatban az NN-nél csak azt erősítették meg, hogy indokolt esetben, egyedi elbírálás alapján a biztosítóval szerződött orvosok is felteszik a dohányzásra vonatkozó kérdést, az Allianznál viszont akár orvosi vizsgálattal, vérképelemzéssel is ellenőrizhetik, hogy egy ügyfél igazat mondott-e.

A Magyar Nemzet cikke szerint 2015-ben 8500-an haltak meg tüdőrákban, de ennél jóval többre tehető azoknak a száma, akik a dohányzás következtében vesztik életüket, egyes becslések szerint évente húszezernél is többen lehetnek.

 

penzcentrum.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×