Nem csípjük, ha csípnek

Nem csípjük, ha csípnek

A nyári hónapok kellemetlen főszereplői a kullancsok és a szúnyogok. Hogy elkerüljük a sok bosszúságot, főleg, ha gyermekeinket igyekszünk óvni a vérszívóktól, érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk a megelőzésre. Gyógyszertári készítményekkel, védőoltással felvehetjük a harcot az ízeltlábúak ellen.

„Az elmúlt években a klímaváltozás hatására egyre több a kullancsfertőzés” – mondja szakértőnk, dr. Schmidt Péter. A győri gyermekgyógyász, háziorvos azonnal hozzáteszi, hogy hazánkban nagyjából húszféle kullancs él, megyénk az erdős területei miatt különösen érintett, hiszen ez az ektoparazita a bozótosokban tartózkodik a legszívesebben. „A kullancs esetében a problémát elsősorban az okozza, hogy ha már sikerült megszívnia magát, akkor az egyén helytelenül igyekszik eltávolítani a bőrfelületéről. Sokan megpróbálják kikaparni, letépni, így bent maradhat a vérszívó feje. Minden esetben speciális kullancskiszedő eszközzel távolítsák el az élőlényt, és ha lehet, forduljanak szakemberhez” – tanácsolja dr. Schmidt Péter. Gyermekeink megijedhetnek, ha érzékelik a veszélyt, rájuk különösen figyeljünk, egy-egy szabadtéri program előtt használjunk kullancs elleni szereket, fújjuk be ruhánkat, bőrünket, később pedig tüzetesen vizsgáljuk át hajlatainkat, hajunkat, testünket.

Szakértőnk arra is felhívja a figyelmet, hogy nem célszerű olajat, alkoholt vagy bármilyen más anyagot az állatra csepegtetni, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból – ha fertőzött – még több vírus juthat az ember vérkeringésébe. Nem szabad továbbá a kullancs potrohát megnyomni, mert lehet, hogy ekkor juttatja a kórokozót szervezetünkbe! „Csípés után az első egy-két hétben influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek, ha súlyosbodik, akkor néhány hónap múlva kialakulhat az agyhártya- vagy agyvelőgyulladás. Mindenképpen tanácsolom a védőoltás beadatását, hogy felhőtlenül élvezhessük szabadidős tevékenységeinket” – hangsúlyozza a gyermekgyógyász.

Kevésbé veszélyesek, ám annál nagyobb bosszúságot okoznak a szúnyogok. Különösen a kicsik körében válthat ki allergiás reakciót a csípés, bőrpír, nem egyszer hematóma, bevérzés és duzzanat jelentkezhet a csípés környékén. „Ezt a permetszer okozza, a szervezet immunreakciója a szúnyog nyálában található fehérjékre, vegyi anyagokra. De ne ijedjenek meg a szülők, szövődmény veszélye nem áll fenn, sorozatos szúnyogcsípésnél maximum láz fordulhat elő, de a gyulladáscsökkentők azonnal gyermekeink segítségére lesznek” – magyarázza dr. Schmidt Péter, kiemelve, hogy a különböző készítmények vásárlásakor is legyünk körültekintőek, hiszen vannak olyan krémek, amelyek után nem tanácsos közvetlenül érintkezni a nap sugaraival, márpedig örökmozgó csöppségeinket nem egyszerű kordában tartani, különösen nem a nyári hónapokban.

 

P. Csapucha Adrienn
Fotó: Marcali Gábor

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×