Nem engednek beköltözni több menedékkérőt egy német városba

Nem engednek beköltözni több menedékkérőt egy német városba

A város túlterheltsége miatt nem engednek beköltözni több menedékkérőt a németországi Salzgitterbe.

 

Hétvégi sajtójelentések szerint Salzgitter az első németországi település, amely megtiltja menedékkérők beköltözését. Az Alsó-Szászország tartományi város vezetésének döntése "precedenst teremthet", más települések is követhetik példáját - emelik ki a tudósítások.

Az új szabályozás szerint menedékkérők csak rendkívüli esetben költözhetnek a városba. A már ott élők rokonaira nem vonatkozik a korlátozás, amelyet legkorábban 2019 augusztusában vonhatnak vissza.

A kereszténydemokrata (CDU) városvezetés arra hivatkozik, hogy a menedékkérők - főleg szíriaiak - koncentrációja meghaladja a település integrációs képességét. A 106 ezer lakosú városban 5700 menedékkérő él. A ZDF országos köztelevízió beszámolója szerint egyes óvodákban 60-70 százalék a nem német gyerekek aránya.

Németországba 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly pedig 280 ezer, és az idén augusztus végéig további 124 ezer. A közös terheket a tartományok között elosztó rendszer alapján Alsó-Szászországnak a menedékkérők mintegy 10 százalékát kell befogadnia.

Fotó: Allianz für die Region

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×