Nem érdemes téli gumival kockáztatni

Nem érdemes téli gumival kockáztatni

Egy nemrégiben közzétett felmérés szerint júniusban a magyar autósok egyharmada még mindig téli abronccsal szerelt autóval közlekedett. Aki így tesz, pénzt dob ki az ablakon, magát és másokat is veszélyezteti.

A felmérés további riasztó részlete, hogy évről évre növekszik azok száma, akik téli gumival autózzák végig az évet.

„Pontos statisztikával nem tudok szolgálni, mivel a téli abronccsal közlekedők nem jelennek meg nálam” – mondta megkeresésünkre Máté János, a Máté Gumi tulajdonosa. Azt azonban pontosan tudja, döntően anyagi okok miatt nem használnak az évszakoknak megfelelő abroncsot azok az autósok, akik nyáron is télivel közlekednek.

Bár az autósok körében masszívan tartja magát az az elmélet, hogy inkább nyáron téli gumi, mint télen nyári gumi, ez azonban természetesen nem fedi a valóságot, közlekedésbiztonság szempontjából biztosan nem.

A nyári abroncs a nyári időszakban biztosít maximális biztonságot száraz vagy nedves útfelületen. Például ha 11–26 °C melegben 80 km/h sebességről állásig fékezzük a járművet, nedves útfelületen a nyári gumival 4 méterrel rövidebb a fékút, mint téli gumival. Ugyanilyen hőmérsékleten, száraz úttesten, 50 km/h sebességről fékezve a fékút 1,5 méterrel lesz rövidebb a nyári gumival, mint a télivel – hívja fel a figyelmet az egyik nagy abroncsgyártó.

A téli készlet nyári használatával nem csak magunkat és másokat veszélyeztetünk, de pénzt sem spórolunk. A téli gumi ugyanis lágy keverékű, magas hőmérsékleten nagyon amortizálódik, egy melegebb nyáron milliméterek kopnak el belőle.

Máté János szerint egyre többen használnak négy évszakos gumit, ez a lusták abroncsa, ahogy fogalmaz a szakember. Ez sem ideális, de sokkal jobb, mint nyáron téli készletet használni.

Koloszár Tamás

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×