Nem lehetetlen a drámamentes iskolakezdés

Nem lehetetlen a drámamentes iskolakezdés

Minden gyerek szeret iskolába és óvodába járni – állítja Pribránszki Marianna, a Gyerkőcökkel Suttogó. Vagyis minden olyan gyerkőc, aki kiegyensúlyozott, akit nem stresszelnek otthon, és aki jó helyen van. Erről beszélgettünk a szakértővel legutóbb a Győr+ Estében.

A szeptember egy nagyon izgalmas hónap, pláne azoknál a családoknál, ahol új óvodát, iskolát kezd a gyerkőc. Utóbbi talán az első nagy sokk, ami bizony nem a kicsiket, hanem a szülőket viseli meg jobban. Marianna úgy fogalmazott, a leválás természetes folyamat, aminek előbb vagy utóbb el kell következnie, nem érdemes tehát húzni az időt.

Az általános iskola is nagy kaland, pláne mert új időszámítás kezdődik. A napi rutin megváltozik, és életbe kell lépnie annak az alaposan kidolgozott és átgondolt rendszernek, ami az alfája és ómegája az összeomlás nélküli évkezdésnek. Másik sarkalatos pont a kommunikáció. Talán sokan ismerjük a vállhúzogatást, a mi volt a suliban kérdésre. A szakértő szerint nem mindegy, hogy milyen kérdést teszünk fel. Érdeklődjünk a többiek tízóraijáról, vagy arról, hogy ki milyen táskát vitt magával tornára. A látszólag felszínes kérdések aztán elindítják a beszélgetést, és a gyermekünk megnyílik nekünk, még olyan dolgok kapcsán is, amelyet általában eltitkolnának. Ide sorolható a zrikálás. A Gyerkőcökkel Suttogó véleménye szerint a szülő felelőssége, hogy a gyermek mennyire kiegyensúlyozott az iskolában. Fel kell tudnunk ismerni, ha bántják őt, és nem szabad félni a változástól.

Ha mindenki a helyén van, elkezdődött az iskola, senki sem utálja, beállt a napirend, akkor sem dőlhetünk hátra sajnos, hiszen szülőként gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy túl sokat várunk a gyermekünktől. Marianna szerint ebben is az tud segíteni, ha odafigyelünk rájuk, és megismerjük őket. Ne állítsunk irreális elvárásokat eléjük, engedjük, hogy abban bontakozzanak ki, amiben tehetségesek, és a különórák száma semmiképp ne menjen a közösen töltött minőségi idő rovására. Ez ugyanis, évszaktól függetlenül, mindig prioritást kell, hogy élvezzen egy családban.

GY.P.
illusztráció

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×