Népirtásról szóló legendás előadás a Trafóban

Népirtásról szóló legendás előadás  a Trafóban

A ruandai népirtásban komoly szerepet játszó rádiócsatorna egy adását rekonstruálja Milo Rau mára legendássá vált előadása, a Hate Radio, amelyet pénteken és szombaton láthatnak az érdeklődők a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

A helyszín Ruanda, az üldözöttek a tuszik, akik ellen 1994-ben támadást intéztek a többségben lévő hutuk. Az RTLM nevű rádiócsatorna annak idején úgy készült a vérontásra, mint egy közelgő elnökválasztásra: az adások popzenei számokból, sporttudósításokból, politikai kommünikékből és gyűlöletkeltő betelefonálók monológjaiból álltak - olvasható a Trafó MTI-hez eljuttatott ismertetőjében.Milo Rau svájci színházi rendező, újságíró, esszéista és előadó 2007-ben alapította meg produkciós szervezetét, az International Institute of Political Murder-t (IIPM), amellyel dokumentarista színházi előadásokat készítenek, filmeket forgatnak és könyveket adnak ki elsősorban történelmi és politikai témákban. Foglalkoztak már Ceausescu kivégzésével és a Pussy Riot ügyét is feldolgozták.

A rendezőt ellentmondásos alkotóként tartják számon, mert munkáiban nem csupán kényes kérdéseket boncolgat, hanem új perspektívából is megmutatja azokat.A rendező szerint az előadás azon túl, hogy felfoghatóvá teszi a ruandai eseményeket, lehetőséget nyújt az azonosulásra is. Rau szerint akárhol játszották eddig a darabot, a helybeliek mindig találtak hazájuk múltjában olyan pillanatot, amellyel párhuzamba tudták állítani a produkciót.

Az előadás francia és ruandai nyelven, magyar és angol felirattal látható.

 

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×