Nevelőszülőnek lenni hivatás

Nevelőszülőnek lenni hivatás

A múlt hétvégén ért véget a kormány nevelőszülői hivatást népszerűsítő Befogadlak elnevezésű kampánya. Az ország több városában – Győrött is – hirdették, több nevelőszülőre van szükség.

De mire számítson az, aki ennek a különleges hivatásnak szenteli az életét? Kurucz-Anka Máriával, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatának nevelőszülői hálózatának szakmai vezetőjével beszélgettünk a nevelőszülővé válásról, a nevelőszülők megítéléséről, a hivatás pénzügyi és társadalmi elismertségéről (mindjárt kiderül, hogy van-e), s magukról az érintett gyerekekről. Nincs mit szépíteni rajta, az egyik legnehezebb hivatást választja az, aki nevelőszülőnek áll. A „munka” az év 365 napjára szól, s napi 24 órás. A nevelőszülő otthonába fogad egy olyan gyermeket, akinek tovább élése a saját családjában már nem lehetséges, onnan ki kell emelni.

Kurucz-Anka Mária elmondta, megyénk az esetszámokat tekintve kicsinek számít, de azok a gyerekek, akikkel most találkoznak, rosszabb körülmények közül jönnek, mint 10 évvel ezelőtt. A bántalmazások súlyosabbak, sok a szexuális erőszak és a pszichés terror. Gyakori az extrém mértékű elhanyagolás, amikor például az egyéves kor körüli kicsi éppen csak 5 hónaposnak tűnik. Ilyenkor a gyermeknek nincs helye a saját szülője mellett, onnan állami gondozásba, s ha megoldható, nevelőszülőhöz kerül.

 

Foglalkoztatási jogviszonynak számít

A cél az, hogy minél több gyerek kerülhessen lakás vagy gyermekotthon helyett nevelőszülőhöz. A családi légkör összehasonlíthatatlan eredményeket ér el egy súlyosan sérült gyermek fejlődésben. Nevelőszülőkre ezért nagy szükség van, s erre tett és tesz folyamatosan lépéseket az állam is. Hogy az intézkedések mennyire váltják be a reményeket, már nehezebb megítélni. Az, hogy 2014-től foglalkoztatási jogviszonynak számít a nevelőszülőség, azt jelenti, hogy körülbelül háromszorosa az összeg annak, mint ami az intézkedés előtt volt – nyilatkozta lapunknak Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Szerinte az öt évvel ezelőtti intézkedés egyfajta anyagi biztonságot, anyagi stabilitást hozott a nevelőszülői hivatásba. A Befogadlak nevelőszülői program honlapján olvashatóak a hivatásért járó bérek, díjak. Eszerint 2019-ben a nevelőszülőt alapdíjként havonta 44.700 forint illeti meg, ezen felül gyermekenként, fiatal felnőttenként havonta legalább 29.800 forintot kap kiegészítő díjként. Egyedi szükségletű gyermek után többletdíjként havonta legalább 7.450 forint jár. A nevelőszülő a gyermek, fiatal felnőtt ellátására nevelési díj is kap, a juttatás kizárólag a gyermek, fiatal felnőtt megfelelő ellátására fordítható. Ennek legalacsonyabb összege havonta 34.200 forint lehet. Ez utóbbi mellett a nevelőszülő külön ellátmányban is részesül a gyermek, fiatal felnőtt élelmezésének és a lakásfenntartás költségeinek kiegészítésére. Ennek havi összege nem lehet kevesebb 8.550 forintnál.

 

A tendencia csökkenő

Arra a kérdésünkre, hogy az intézkedés befolyásolta-e a nevelőszülők számát, az államtitkár úgy reagált, 2010 óta ötezer pár száz körül alakul a létszám, Győr-Moson-Sopronban pedig száz alatt van a nevelőszülők száma. Azt már Kurucz-Anka Mária tette hozzá, sajnos a tendencia csökkenő, és öregszik a hálózat, a nevelőszülők egyharmada a nyugdíjkorhatár felé közelít. Megyénk szerencsés, hiszen gazdaságilag erős térségről van szó. Megkérdeztük Fülöp Attilát, hogy a kiszabott díjak mértékén terveznek-e módosítani, hiszen az összeg nem kel versenyre egy multinál kínált fizetéssel. Az államtitkár rámutatott, a nevelőszülőség nem munka, hanem egy hivatás. Szerinte a feladatra akkor jelentkezik valaki, ha a családi támogatása is megvan, ráadásul mellette más munkát is lehet vállalni. „Meggyőződésem, hogy a nevelőszülőség nemcsak támogatás és pénz kérdése” – mondta, és hozzátette, fontosabb, hogy a nevelőszülőséget választó tényleg elkötelezett legyen amellett, hogy egy gyermek életét átmenetileg segítse, megmentse, a helyes irányba terelje. Fülöp Attila hozzátette, a Befogadlak kampányt is azért indították, hogy a nevelőszülőség társadalmi megítélését javítsák, a programon érintettek mesélték el, hogyan változtatták meg a rájuk bízott gyermekek életét. Kurucz-Anka Mária szerint is a pozitív példa mutatása jó irány a népszerűsítésben, a nevelőszülőség akkor válik mások szemében is vonzóvá, ha láthatóak az óriási eredmények minden nehézség ellenére. A szakember úgy tapasztalta, megyénkben a hivatás más térségekhez képest nagyobb elismerést kap.

 

Anyagiakat érintő lépések

A nevelőszülőnek jelentkezők először átesnek egy egészségügyi és pszichés alkalmassági vizsgálaton, környezettanulmány készül róluk, elvégeznek egy 60 órás tanfolyamot. Ezután kerülhet sor gyermek(ek) kiajánlására a családba, aki(k) barátkoztatást követően gyámhivatali határozattal kerülnek ki a nevelőcsaládba. A nevelőszülők további képzésekben is részt kell, hogy vegyenek, amelyek nevelési, fejlődéspszichológiai, jogi ismeretekre épülnek – fejtette ki szakmai vezető. A gyakorlat azonban ennél bonyolultabb. A gyerekeknek, akik kikerülnek családjukból, súlyos teher nyomja a vállát, lelkét. Előfordulnak köztük olyanok, akik még addigi életükben nem mosolyogtak. A nevelőszülőknek, azon a munkán túl, hogy a gyermekeknek kiegyensúlyozott, biztonságot adó környezetet teremtenek, rengeteg adminisztrációs feladatuk van, adott nevelési elv szerint kormányozhatják a rájuk bízottak sorsát, csapatban kell dolgozniuk egy szakmai stábbal, valamint a vér szerinti családdal is kapcsolatot kell tartani. Ahol kisgyermek van, a fejlesztésre járás is megoldandó, de kötelező vizsgálatokra is hordják a gyerekeket, mert sok esetben ezek elmaradtak.

A kormány a társadalmi megítélés erősítése mellett további, anyagiakat érintő lépéseket is szorgalmaz, hogy többen válasszák a nevelőszülői hivatást. A Befogadlak szombathelyi rendezvényén jelentette be Fülöp Attila, hogy 2020. január elsejével bevezetik a nevelőszülői gyedet. Ennek általános szabályai megegyeznek majd a gyed vonatkozó szabályaival. Hozzátette, a nevelőszülőségre tekintettel lesznek kivételek benne, ha például előtte valakinek kizárólag a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyból volt jövedelme, akkor ő a minimálbérhez kötötten fogja kapni az összeget.

A nevelésbe vétel átmeneti állapotot feltételez, a gyámhivatal időszakosan felülvizsgálja a gyermek helyzetét. Kurucz-Anka Mária hangsúlyozta, hogy a nevelésben élő gyermekek esetében a legfontosabb feladat a tartós sorsrendezés, ami vér szerinti családba történő hazagondozással vagy örökbeadással valósítható meg. A nevelőszülők kiemelkedő feladata a folyamatok elősegítése. Ez minden esetben egy gyászfolyamat, erős pszichés terhelés. A felkészítő tanfolyamok ellenére az érzés, hogy odaadom azt, akit szeretek, a genetikai kódolásunk ellen van. Azt tudni kell, hogy a nevelőszülő a gyermek egész további életére hatással lesz, a kapcsolat bármennyi időre is szól, mindenkiben örök lenyomatot hagy.

 

Szigethy Teodóra
Fotó: Pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×