Nő a minimálbér, kedvezőbb a csok, érkezik a gyod

Nő a minimálbér, kedvezőbb a csok, érkezik a gyod

Az idei év legtöbb embert érintő változásait foglaljuk össze. Olvashatnak a minimálbér-növekedéséről, a csok-kal kapcsolatos módosításokról, s az adózásról is. Fontos azonban, hogy minden konkrét ügyben alaposan tájékozódjanak az illetékes forrásból.

A tavalyi év utolsó napjaiban kétéves bérmegállapodást fogadtak el a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának résztvevői: e szerint 2019. január 1-jétől és 2020. január 1-jétől is 8-8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege. 2019-ben így a minimálbér bruttó 149 ezer forint, a garantált bérminimum 195 ezer forint lesz.

Fontos változás, hogy idén január 1-jétől bevezették a gyermekek otthongondozási díját, vagyis a gyodot. Ez bruttó 100 ezer forintos támogatást jelent a tartósan beteg gyereket ápoló szülőknek. A gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208.600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő egyetemi hallgatóknál 104.300 forintra, a mesterképzésben részt vevők esetében 136.500 forintra nő.

Az otthonteremtő fiataloknak jó hír, hogy már a kétgyerekes családok is felvehetik a 10 millió forint támogatott lakáshitelt új ingatlan vásárlására vagy építésére. A háromgyerekes családoknál 15 millió forintra emelték a támogatott lakáshitel nagyságát.

Különböző könnyítések is hatályba lépnek a csok-ot igénylők számára. Közülük talán a leglényegesebb változás, hogy használt ingatlan vásárlása esetén már nem kell vizsgálni, hogy az igénylőknek van-e ingatlan a tulajdonukban. Már meglevő két ingatlan mellé a harmadiknak is megvásárolhatják xcsok-kal a kiszemelt házat. Ha azonban volt öt éven belül értékesített ingatlanuk, akkor ennek az eladási árát ezek után is be kell forgatni a csok-kal vásárolt újabb használt ingatlan vételárába – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Átalakult a cafeteria, vagyis a béren kívüli juttatások rendszere. Ezután is adómentesen fizethetik azonban a munkaadók dolgozóik gyermekeinek bölcsődei, óvodai ellátását, valamint a kulturális és sportrendezvényekre szóló belépőjegyeket.

Az adózók számára kedvező hír, hogy 2019-től 8 millió forintról 12 millió forintra emelkedik az alanyi adómentesség határa, ezzel az alanyi áfamentesség értékhatára megegyezik majd a kata választhatóságának értékhatárával (továbbra is marad azonban az a szabály, hogy az év közben kezdő vállalkozások esetén az értékhatárt napra kell számolni, míg a kata értékhatárát hónapra!)

2019-ben az 1955-ben született személyek igényelhetik majd az öregségi nyugdíjukat. Mellettük továbbra is beadhatják a kedvezményes nyugdíj iránti igényüket az annak feltételeit teljesítő hölgyek.

Némi vihart kavartak a nyugdíjasok körében az időskori ellátás mellett munkát vállalók egészségügyi ellátásával kapcsolatban nemrég megjelentek. Az adóhatóság (NAV) a helyzet tisztázása, pontosítása érdekében információs füzetben tájékoztat a szabályokról, ennek a lényegét közöljük. A pénzügyminiszter helyettese, Tállai András egy interjúban arról beszél, hogy a dolgozó nyugdíjasoknak is jár a kórházi és a háziorvosi ellátás, felkereshetik a szakrendelést is. Sokan meghökkentek attól, hogy egyáltalán felmerülhet ez a kérdés. A NAV közleménye szerint a nyugdíjasok ugyan valóban nem számítanak biztosítottaknak, de ez csak azt jelenti, hogy nem kaphatnak táppénzt.

A leendő autóvezetők figyelmébe ajánljuk, hogy az idei évtől kezdve már nem a közlekedési hatóság, hanem az állam által alapított, Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. intézi a vizsgáztatásokat. A változtatás célja, hogy csökkenjen a többhetes, akár több mint egy hónapos várakozási idő, amíg vizsgaidőponthoz jut egy tanulóvezető, illetve lehetőség adódhat hétvégi, vagy a munkaidőn kívüli, esti vizsgázásra.

Érdemi lépés történik annak érdekében, hogy a használtkocsi-vásárlókat ne érje meglepetés, az eladók ne tudják becsapni őket. Januártól indul ugyanis az úgynevezett járműszolgáltatási platform, a rendszerben ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai.

Fotó: Marcali Gábor

Hajba Ferenc

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×