Nyári bébiözön

Nyári bébiözön

A vakáció idején, az összes nyári program közül talán az egyik legjobb az állatkerti látogatás, különösen akkor, ha cuki állatkölykök is szaladgálnak a kifutókban.

A győri Xantus János Állatkertben idén is igazi baby boom tartja izgalomban a látogatókat és a gondozókat. Szinte nincs olyan hét, hogy ne számolhatnánk be újabb jövevényekről.

Elsők között született tavasszal, az öt rosszcsont gyűrűsfarkú maki, majd a tapírfiú, Chili érkezett. A dám szarvasoknál és a muflonoknál is sorban örülhettünk a kisgidáknak. Aki a majmokat szereti, nálunk az sem marad baby-élmény nélkül, a pár hetes mókusmajom-apróságot és a kis huszármajomkölykeinket is imádni fogja. Ha a szemébe nézünk ezeknek a csillogó tekintetű apróságoknak, garantáltan azonnal a szívünkbe lopják magukat.

 

 

Az újszülött mókusmajmok tömege, fejlettségüktől függően, 72–144 gramm. Ez meglepően nagynak számít az állatvilágban, az anyuka 400 grammjához mérve. A kölyöknevelés a nőstények feladata, a hímek csak az őrködést vállalják.

A kis huszármajmok, az első hetekben szorosan kapaszkodnak az anyjuk hasán, így a gondozóink is csak távolról pillanthatják meg őket. A kölykök most már egyre önállóbbak, már a saját lábaikon is próbálkoznak a közlekedéssel. Nagyobb távolságra azonban még nem merészkednek, hiszen amint megijednek, azonnal visszakapaszkodnak a biztonságot nyújtó anyjukra. A csapatban élő idősebb nőstények rendszeresen, mint „nagynénik” felügyelik a nagyvilággal ismerkedő kölyköket, amik, közel egyéves korukig anyatejjel táplálkoznak.

 

 

Jöjjenek el, és csodálják meg őket! Nyáron is vár az állatkert!


Szöveg és fotó: Xantus-állatkert

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×