Nyertes borok – Büszke pincészetek

Nyertes borok – Büszke pincészetek

Az előző évek hagyományaihoz hasonlóan idén is kihirdették a legfinomabb nedűket a VIII. Győri Bornapok, Bor- Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivál második napján. Szekszárdról, Somlóból, Tokaj-Hegyaljáról, és a Pannonhalmi Borvidékről kerültek ki az idei nyertes borok.

A Fesztivál idén immáron nyolcadik alkalommal tölti meg a várost pár nap erejéig kiváló borokkal, minőségi zenével, és páratlan gasztronómiai ínyencségekkel. Ez alkalommal új helyszín is csatlakozott a programhoz, a Széchenyi tér mellett már a Dunakapu téren is kóstolgathatnak az érdeklődők, sőt itt hirdették ki pénteken a legkiválóbb borokat. Hagyományosan öt kategóriában díjazzák évről évre a borokat.

 

Az év fehér bora 2015-ben a Kreinbacher Birtok 2012-es évjáratú Hárslevelűje lett. A tulajdonos, Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. A borászat mára mintegy 40 hektáron gazdálkodik és évente további 20 hektárról szüretel. A nyertes borhoz a válogatott, bogyózott termést néhány órás áztatás után többször használt magyar tölgyfa hordóban, somlói élesztőkkel erjesztették, majd 8 hónapig érlelték. Mélyebb szalmasárga színét a tökéletesen beérő szőlőnek köszönheti. Az illata klasszikus somlói hárslevelűt idézi, a közepesnél testesebb bor, amelyet hosszú utóíz kísér.

A szekszárdi Bodri Pincészet igazi családias vállalkozás, az ő kínálatukból került ki idén a legjobb vörösbor. Ezt a címet a 2011-es Optimus elnevezésű cuvéjük viselheti. 1999-ben vásárolták az első földdarabot a Faluhelyi-völgyben, és 2001-2008 között zajlottak a telepítések. Nyertes nedűjük jellemzője, hogy a hagyományos erjesztést követően a borok 12 hónapig külön-külön első töltésű, közepes égetésű, kis tölgyfahordókban érlelődtek, házasításuk után még 12 hónapra visszakerültek további érlelés céljából. Buja lekváros illat, nagy test, hosszú eltarthatóság mondható el az italról.

A fesztivál roséját idén a Cseri Pincészet készítette. A Pannonhalmi Borvidék legfiatalabb borászata, új ültetvényekkel és ültetvényszerkezettel a Borvidék egyetlen családi pincészete. A pincészet 10 hektáron gazdálkodik.

 

Ebben az esztendőben a fesztivál édesbora elismerést a Holdvölgy Pincészet 2011-es Exaltation névre keresztelt nedűje érdemelte ki. A sárgamuskotály a Tokaji szőlőhegyeken elterülő pincészet egyik legkiválóbb bora. A Holdvölgy 26 hektáron gazdálkodik, Tokaj-Hegyalján, Mádban. A borászat megalapításának kezdete egy születésnapi ajándékhoz kapcsolódik. Az egy hektáros szőlőterületből 2006-ra 25 hektáros birtok lett. Fejlődésének fő mozgatórugója egy kiváló borászat megalapításának víziója volt.

Hangos pannonhalmi siker született a borok díjazásakor. 2015-ben a város bora címet a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2014-es Sauvignon Blanc-ja zsebelte be. A Pannonhalmi Apátsági Pincészet 52 hektárnyi területen gazdálkodik, kizárólag újonnan kialakított s immár teljes egészében termőre fordult ültetvényekről takarít be szőlőt, évi 300.000 palackot termel. Nyertes borukhoz a szőlőt két eltérő talajtani és mikroklimatikus adottságú dűlőből származó termésből különböző érési fázisban szedték. A végeredmény egy fahordóban erjesztett, fajtajelleges, érett, illatában és ízében egzotikus gyümölcsök világára emlékeztető finomszerkezetű bor lett, amely egész évben a Győr Város Bora címet viselheti majd.

 

A VIII. Győri Bornapok, Bor- Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivál programjai a mai napon is folytatódnak, melyekről bővebben itt tájékozódhatnak.

 

Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×