Nyíljanak a könyvek!

Nyíljanak a könyvek!

„Nyíljanak a könyvek!” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Villányi László, József Attila-díjas költő a 89. Ünnepi Könyvhetet Győrben, csütörtökön délután a Baross úton.

A szombat estig tartó Könyvhét programjai között többek mellett könyvbemutatók, beszélgetések, koncertek, író- olvasó találkozók szerepelnek. A sátraknál a kiadók legújabb köteteiteket mutatják be és kedvezményes vásárlásra is lehetőséget kínálnak.

Pátkai Tivadar író, költő a Hazánk Könyvkiadó újdonságait böngészi

A délutáni programok sorát a Csónakos- szobornál felállított színpadon Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes tagjának műsora indította.

Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntőjében kifejtette, ezekben a napokban a könyvet ünnepeljük, az olvasás örömét, mert egy jó könyvet kézbe venni és elolvasni mindig ünnep.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntötte a könyv ünnepét

Könyvet olvasni ma is nagyon fontos, de még fontosabb az, hogy a gyerekeink, unokáink kezébe is könyvet adjunk, olvassunk nekik meséket. A könyvünnep arra hívja fel a figyelmet, hogy ne felejtsük el, vannak könyveink, hogy olvasni szép, olvasni jó dolog – hangsúlyozta az alpolgármester.

Villányi László költő nyitotta meg a Győri Könyvhetet

Villányi László József Attila-díjas költő megnyitó beszédét azzal kezdte, hogy nincs illúziója a könyv szerelmeseinek táborát illetően, tudja, veszélyeztetett kisebbségben vannak. Ma már elvétve akad valaki, aki például a vonaton olvas. A költőt elszomorítja, ha hervatag, mindenféle irodalmi, nyelvi igényt nélkülöző könyv kerül a szeme elé, amikor néhány mondatból kiderül, hogy hamis az egész.

A jó könyvre van igény

Szigorúan a jó könyvek pártján állok. Szó sincs arról, hogy valamiféle tökéletességre vágyom; csupán nem tudom nélkülözni a szellemi élvezetet”. Villányi szerint előítéletek nélkül kell olvasni, tilos az ájult tisztelet; egy népszerű, vagy világhírű író könyvét is félre szabad tenni.A jó könyveket pedig ajánlani kell egymásnak, így tett Villányi László is, aki Lábass Endre: Árnyékkereskedő című trilógiáját, és két Győrhöz kötődő fiatal költő, Horváth Veronika: Minden átjárható és Bende Tamás: Horzsolás című kötetét ajánlott a hallgatóság figyelmébe.

Délután Olasz Valéria dedikálta köteteit

A költő úgy véli, minden jó könyv elolvasásával mintha egy fát ültetnénk benső kertünkbe. „Minden jó műben megteremtődik egy sajátos világ, amit jó felfedezni, titkait felfejteni, részesülni a meglepetések szellemi izgalmában. Mindez semmi mással nem pótolható csoda. A könyvek által élhető meg az az ajándék is, hogy magyar az anyanyelvünk, nap mint nap felfedezhetjük: ez a nyelv tele van költészettel."

 

 

A részletes program itt olvasható.

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

Csatolt galéria: Ünnepi Könyvhét 2018 - fotó: Marcali Gábor
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×