Orbán Viktor: Visszaszereztük a Seuso-kincset

Orbán Viktor: Visszaszereztük a Seuso-kincset

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Orbán Viktor azt mondta: a kormány álláspontja, hogy a felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincseinknek, a "családi ezüstnek" Magyarországon van a helye.Kötelességünket teljesítettük és visszaszereztük!"- mondta a miniszterelnök, aki a bejelentés után bemutatta a Parlament Vadásztermében kiállított kincseket.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, hogy a mostani hét darabbal a teljes Seuso-gyűjtemény Magyarországra kerül, az elmúlt 25 évben az összes magyar kormány erre törekedett.

Hozzátette: ez most két lépésben sikerült, hiszen 2014-ben tért haza az első hét darab, most pedig a második, művészettörténeti szempontból még értékesebb rész került Magyarországra. Ezzel a teljes ismert Seuso-kincs hazatért - hangsúlyozta. Mint mondta, a kincsek visszaszerzése hosszú évek óta várt pillanat nemcsak a magyar emberek, hanem az egész világ részéről.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×