Orchideavarázs

Orchideavarázs

Negyven éve kezdtem orchideákkal foglalkozni, kevés szakirodalommal és néhány megszállott kutatóval, valamint számos lelkes érdeklődővel. Kipróbáltunk mindent, hogy lakásban tarthassunk igényes fajokat, azonban időrabló elfoglaltságnak bizonyult, sok kudarccal.

Ma már egészen más a helyzet. A kertészek, felismerve az üzleti lehetőséget, gyorsan változtattak az eddigi módszereiken, és erőteljes hibridizálásba kezdtek, annak érdekében, hogy „lakásálló fajokat” hozzanak létre.

Azt az alapvető tartási feltételt, ami az ültető közeg–párásítás–speciális öntözés hármasság testesít meg, mindenképpen be kell tartani. Sajnos sokakban ott a régi klasszikus beidegződés, ami az egyszerűen tartható klasszikus szobanövényeknél működött, itt azonban nem. Az orchideakedvelők többsége elégedett saját tartási módszerével, mert növénye folyamatosan virágzik. Azonban a növény egészségi állapotáról a sötét és egészséges levélzet, valamint a gyökerek mennyisége és állapota ad iránymutatást. Gyakran a pangó víztől elrothadnak a gyökerek, és a levelek tövéből hoz új gyökérzetet. Ezt sokan egyszerű kapaszkodó léggyökérnek nézik, azonban ezek a növény valódi gyökerei. Ezért praktikus a beáztatásos, lecsöpögtetős módszer, amikor egy vödör – például – esővízben 5-10 percig áztatjuk a növény gyökérzónáját, majd lecsöpögtetjük. Heti egy-két alkalommal, hőmérséklettől függően alkalmazzuk ezt a módszert! Különféle időszakokban, attól függően, hogy vegetációs, illetve virágzási szakaszban van-e növényünk, annak megfelelően látjuk el tápoldatokkal. A tápanyagokat egyébként permetező flakonnal is kijuttathatjuk a szabadon álló gyökerekre.

 

 

Térjünk át a párásításra! Többnyire az ablakpárkányon tartott növényeink megkapják az elegendő fénymennyiséget, viszont részben az alattuk lévő radiátor, valamint a direkt napfény szárító hatása nem szerencsés. A száraz levegő ellensúlyozására, praktikus egy magasabb oldalfalú virágláda, amibe beleállítjuk növényeinket. Ezt a ládát jól béleljük ki boltokban kapható fenyőkéreggel, amit alaposan meglocsolunk heti több alkalommal. Természetesen az orchideás cserepeink alá tegyük ezt a fakéregkeveréket. A nagy felületű mulcs így aztán az elpárologtatott vizet speciális mikroklímaként, párafelhő formájában juttatja növénykénk környezetébe.

 

 

Fényünk már van, megoldottuk az öntözést és a párásítást, már csak a megfelelő növény kiválasztása van hátra. Leggyakoribbak a lepkeorchideák, cymbidiumok, azonban különböző dendrobiumok, papucsorchideák is láthatók már a kereskedésekben. A Cattleya hibrid és más igényesebb fajok tartása azonban nagyobb felkészültséget igényel!

 

Fotó és szöveg: Nagy Ferenc

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×