Örök garancia a menhelyi állatokhoz

Örök garancia a menhelyi állatokhoz

„A kutya társas lény és neki ott jó, ahol a gazdával többet lehet” - mondta el Nagy Péter, a Győri Állatmenhely vezetője, az Emberek az Állatokért Alapítványt kuratóriumi tagja, akit az új kormányrendelet kapcsán kerestünk fel, amely szerint a kutyát nem szabad tartósan láncon tartani. Az interjúban a menhelyi mindennapokról és az örökbefogadás menetéről is kérdeztük Nagy Pétert.

Egy új kormányrendelet szerint nem szabad tartósan kutyát megkötve tartani. Mi a véleménye róla?

Nagyon üdvözlendő. Ha a kutya nyakába bevág a nyakörv és egy vájat alakult ki a lánc körül, akkor látszik, hogy soha sincs elengedve, ott mindenképpen eljárást kell indítani. Ha meg kell kötni, akkor nem lehet olyan nyakörvet használni, ami belevág az állat nyakába Minden olyan helyen, ahol a kutyaház nem ad árnyékot, szél, illetve csapadék elleni védelmet, a házához van kötve egy rövid lánccal, nincs napi egy-két órás mozgása, ott módosítani kell a tartási körülményeket. A cél, hogy emberhez méltón bánjunk az állatokkal. Egyértelműen látható egy állaton: folyamatosan láncra van kötve, vagy elengedik és mozoghat szabadon. Olyan ember tartson kutyát, akinek megfelelő a kerítése, ha nem, akkor tartsa a lakásban, vagy készítsen neki egy normális méretű kennelt.

 

Nem rég volt karácsony és szilveszter. Hogy teltek az ünnepek a menhelyen?

Egészen katasztrofálisan, legalábbis a szilveszter, a petárdázás miatt. Az állatok karácsonyra, nagyon sokan jöttek, megható volt látni, hogy mennyi ajándékot és tápot hoztak. A menhelyen szilveszter napjától harmadikáig 27 bejelentés történt, tehát az alapítvány autója folyamatosan ment. A 27 kutyából huszonötnek meglett a gazdija a chipek miatt. Ezért nagyon fontos a microchip, de mindig van még olyan, amiben nincs megfelelően beírva a gazdi neve, a címe és a telefonszáma. Ha visszük a kutyánkat az évi kötelező oltásra, akkor a chippet ellenőriztessük az állatorvossal. Ezen kívül a napokban behoztak még tíz kutyát, nagy részüknek szintén meglett a gazdája. Ilyenkor sokkal több a bejelentés, mint az év többi időszakában. Egy-egy szilveszter sok áldozatot hoz. A kertes házban lakók ilyenkor zárják be valahova a kutyust, ahol kevésbé stresszes neki. Ha lehetséges, akkor vigyük be az előszobába, illetve sétáltatáskor, a szilveszteri napokban ne engedjük el a pórázról.

 

 

Itt a menhelyen szemmel láthatóan sok változás történt az elmúlt időszakban.

Az utóbbi két évben sokat fejlesztettünk. Bővítettük a hátsó kenneleket, a kis kennel épületeket, valamint nőtt a raktárunknak kapacitása is. Egy macskaház fejlesztését kezdtük el, amiből két blokk elkészült. Reméljük, jövőre elkészülhet a másik kettő is. Az egészségügyi blokkban található kezelő, műtő mellett egy kórházszobát is kialakítunk.

 

Hogyan tartják fenn menhelyet?

Nehezen, mivel nem kapunk állami támogatást. Elsősorban az állatbarátok adófelajánlásából tudunk működni. Ezenkívül pályázunk, amik kisebb összegeket jelentenek, illetve van néhány cég és magánszemély, aki adományokat ad akár év közben is.

 

Hogyan képzeljük el az állatmenhely mindennapjait?

Hétfőn és kedden zárva vagyunk, hiszen a kollegák akkor végzik az oltásokat, a féregtelenítést, a bolhacseppezést, a műtéteket, illetve a nagyobb takarításokat. Szerdán és a következő napok délutánján már jönnek az örökbefogadók. A hétvége délelőtt elvégezzük a lomtalanítást, a rendrakást, valamint az építési munkák tervezését és kialakítását. Rossz, kellemetlen, nyirkos idő van, de azt lehet mondani, hogy szinte minden kutyánk sétált, ami közel 200 sétáltatást jelent mindkét nap. Körülbelül 220 kutyánk van egyszerre, amik közül a beteg, az ivartalanított, a kölyök nem kivihető.

 

Hogy zajlik az örökbefogadás?

Megpróbáljuk összhangba hozni a kutya és örökbefogadó igényét. Igyekszünk kipuhatolni, hogy tartott-e az illető korábban állatott. Ha igen akkor mi történt vele? Felnőtt kutyát ivartalanítva, oltva, chippel ellátva, és féregtelenítve adunk örökbe, valamint befogadási szerződés alapján adományt is kérünk. Ez az orvosi költségek körülbelül egyharmadát jelenti. Abban az esetben, ha még nincs ivartalanítva a kutya, egy megbeszélt időpontra jön a tulajdonos és az ivartalanítás után elviheti az állatott. Minden kutya és macska mellé örök garanciát adunk. Bármi olyan változás van, ami miatt nem tudják magukkal vinni a befogadott állatott, akkor visszavesszük. Azt kérjük a gazditól, hogy ne utolsó pillanatban szóljon, ha vissza akarja hozni a kutyust. Ha tulajdonostól jön az állat, megpróbáljuk közvetlenül örökbe adni, ha nem megy, akkor természetesen készítünk neki elő helyet. Folyamatosan fogadnunk kell az utcáról bejövő sérült állatokat, a gyepmesteri telepről is menetrendszerűen vesszük át a kutyákat. Telt házzal üzemelünk, és hiába bővítünk, fejlesztünk, soha nincs üres kennelünk.

 

 

Hagyni kell az örökbefogadott állatott, hogy egyedül megszokja a környezetét vagy simogatással bátorítsuk?

Az első napokban sokat foglalkozzunk vele, barátkozni, simogatni kell, hogy megtudja, hogy egy új kapcsolat jött létre: a kutya és a gazdi kapcsolata. Segíteni kell a beilleszkedésben, hiszen az állatoknak a legfontosabb, hogy szeretet kapjanak és foglalkozzanak velük. Fontos a viszonylagos állandóság is. Nagyon szeretik a napi rutint, nekik nem probléma, ha minden nap ugyanúgy telik el. Ha valaki tud, akkor tartson több állatott: két kutyát, két cicát vagy vegyesen, mivel az állatoknak is fontos, hogy legyen társuk. Ha ez nem megy, akkor próbáljuk meg szocializálni - ivartalanított kan kutyák esetében sem elképzelhetetlen – és olyan helyre vigyük sétálni, ahol tud a társaival játszani. A legnagyobb szeretettel se zárjuk el a többi állattól, mert a kutya is falka-állat, a macskák is egyfajta falkában élnek. Van egy-két kutya, ami tényleg egy emberes, és nem szereti a többi állatot, azt figyelembe kell venni.

 

Hogy zajlik egy mentés?

Ha valaki talál egy kutyát, akkor lehetőleg próbálja meg pórázra tenni, vagy valamilyen módon megfogni és megvárni, amíg odaérünk. Egy kóborló vagy megriadt állat akármelyik irányba, akármekkora távolságot képes megtenni rövid idő alatt. Nem javasoljuk, hogy ismeretlen kutyát rögtön fogjon meg valaki, hiszen lehet, hogy támad. Próbáljuk meg követni a kutyát akár gyalog, akár kocsival, és tájékoztatni a menhely munkatársait. Sok olyan állatbarát van, aki gyakorlott és meg tudja fogni: vagy pórázt tesz rá, vagy a saját kedvencével ott marasztalja. Vidéken nagyon sok az elütött megsebesült állat. Jellemzően az a baj, hogy nagyon sok olyan ember van, aki a baleset után otthagyja a kutyát vagy macskát, és nem értesít senkit. Az állat elvonszolja magát a bokorba, nem vehető észre az autóból, és nehezen találjuk meg, ha egyáltalán megtaláljuk.

 

Nagy kutyát a lakásban, vagy inkább az udvaron tartsuk?

Minden kutyát lehet lakásban tartani. Nem a mérettel függ össze elsősorban, hanem a mozgásigénnyel. Van olyan fajta, aminek állandóan mozgásban kell lennie, például a kisebb termetű terrier kutyáknak. Nagy termetű juhászkutyáknak a lakásban tartását sokan állatkínzásnak tartják, én nem. Azt gondolom, hogy a kutya társas lény és neki ott jó, ahol a gazdával többet lehet. Ha valaki tudja biztosítani, hogy a kedvencét napi háromszor-négyszer megsétáltatja, akkor semmi probléma nincs a lakásban tartással.

 

Olvasóink emlékezhetnek rá, a környezettudatos karácsony jegyében Kuka Berci, a Győr+ Média, a Győr-Szol Zrt. és a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (GYHG) által életre hívott erdei manó földlabdás fenyőfákat árult az ünnep előtt. A visszavitt fenyők vételárából 50 ezer forint gyűlt össze jótékonysági célra, amit az erdei manócska a Győri Állatmenhelyen élő kis barátainak juttat el.

 

Bodrogi Réka

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×