Örökzöldek a jövő évad műsorán: lesz Győrben István a király és A padlás is

Örökzöldek a jövő évad műsorán: lesz Győrben István a király és A padlás is

Csütörtökön tartotta évadismertető sajtótájékoztatóját a Győri Nemzeti Színház, melynek vezetése örökzöld évad mottóval állította össze a 2017/18-as évad műsortervét. Olyan klasszikusok kerülnek repertoárra, mint például a címben szereplő darabok, s feltűnik a színészek között Jordán Tamás Kossuth- és Jászai díjas színművész is.

„Mindig izgulok, hogy a közönség ízlése találkozzon a miénkkel, és szerencse az évről-évre emelkedő bérleteladás azt mutatja, sikerül olyan műsort összeállítani, amiben sokan örömüket lelik” - kezdte a sajtótájékoztatót a színház igazgatója, Forgács Péter. A mottóválasztás kapcsán elmondta, az elmúlt 36 év során, amit teátrumokban töltött, többször a képzeletbeli listára írt egy-egy darabot, melyben szeretett volna szerepelni, vagy megrendezni azt. Most ezekből az "örökzöldekből" gyűjtött csokrot a közönségnek.

 

A friss műsorfüzetek

 

Radnóti Ákos alpolgármester elmondta, a műsorfüzetet átlapozva szembetűnik, milyen széles műfajkínálat várja a színházkedvelőket Győrben, ahol egyébként is sokszínű a kulturális élet, szinte nincs is olyan hétvége, amikor ne lehessen több programból is választani. Hozzátette, az önkormányzati és az állam összesen több mint egy milliárd forinttal támogatja a teátrum működését. Hangsúlyozta, külön öröm, hogy a fiatalok igényeire ennyire figyelnek a műsortterv összeállításánál, s a Vill-Korr Sulibérlet keretében, Gasztonyi László ügyvezető igazgató támogatásával, azoknak is megnyílik a teátrum kapuja, azok is megszeretik a színház világát, akik addig nem jártak az épületben. „Győr pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, s a pályázat összeállításánál számítunk minden itt dolgozó ötletére, tanácsára is, hiszen közös a cél: óriási mérföldkő lenne a város életében – csakúgy, mint az idei Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál –, ha elnyerné a címet” - zárta beszédét az alpolgármester.

 

Radnóti Ákos üdvözli, hogy a fiatalokra külön figyelnek a színházban

 

Az évad részletes műsortervét Forgács Péter ismertette. Elsőként Gorkij: Éjjeli menedék című drámáját mutatja be a társulat a Kossuth-díjas Valló Péter rendezésében, akit már számos előadás kapcsán megismerhetett a győri a közönség. Ennek főszerepét Jordán Tamás Kossuth- és Jászai díjas színművész játssza, aki a sajtótájékoztatóra is eljött. Elmesélte, hogy a családja győri, ő is itt született, ezután nem sokkal költöztek el Budapestre, de a kisalföldi megyeszékhely folyamatosan a család életének része volt. Most pedig győriként térhet vissza, s különösen örül, hogy Valló Péter darabjában szerepelhet és Csankó Zoltánnal játszhat, aki az egyik legjobb barátja.

 

Jordán Tamás újra győrivé válhat

 

A következő évadban a nézők Shakespeare-darabot is láthatnak újra, ezúttal a Makrancos Kata című vígjátékot tűzi műsorra a teátrum októberben. Az évad harmadik premierelőadása a Győri Balett produkciója lesz, Nathaniel Hawthorne klasszikus regényét, A skarlát betűt viszi színpadra Velekei László művészeti vezető.

 

Velekei László régi álma valósul meg a következő évadban

 

„Nyolc éve dédelgetem az álmot, hogy megkoreografálhatom ezt a komor hangvételű történetet. Előttem nem tette még meg senki, de azt gondolom, hogy minden adott ahhoz, hogy novemberben egy nagyon izgalmas előadást mutassunk be” - mutatott rá. Kiss János, az együttes igazgatója hangsúlyozta, mindig arra törekednek, hogy a közönséget minőségi előadásokkal szolgálják ki, úgy, hogy folyamatosan fenntartják az éberséget a darabjaikat nézőkben.

 

Forgács Péter és Kiss János folyamatosan együttműködnek, hogy megteljen élettel a "közös otthonuk"

 

A nagyszínpadi bemutatók sorában a balettelőadást Szabó Magda: Abigél című műve követi Forgács Péter rendezésében, melyet Pozsgai Zsolt adaptált a győri színpadra, egy ősbemutatót láthatunk tehát decemberben. A darabban egy Győrben új művésznő is bemutatkozik a színpadon, Dunai Csenge, aki a Kaposvári Egyetem Művészeti Karáról érkezik városunkba.

 

Dunai Csenge az Abigél főszerepében mutatkozik be

 

2018-ban elsőként Rossini: A sevillai borbély című vígoperát láthatja a közönség Kerényi Miklós Gábor rendezésében. A darab kooprodukcióban készül a Budapesti Operettszínházzal, a Szegedi Nemzeti Színházzal a Koopera.hu közreműködésével. „Utóbbi kezdeményezést azért jött létre, hogy a műfaj népszerűsítéséhez és egy-egy darab gazdaságosabb kivitelezéséhez szövetségesekre leljünk” - osztotta meg dr. Vadász Dániel producer.

A zenés művet márciusban egy vígjáték követi, Georges Feydeautól a Bolha a fülbe, a darabot Szűcs Gábor viszi színre. Nem telhet el évad a színházban zenés szuperprodukció nélkül, ezúttal, áprilisban az István, a király című rockoperát mutatják be a Szörényi-Bródy szerzőpárostól, a rendező pedig Forgács Péter lesz, aki szabad kezet kapott az alkotóktól. Ezzel kapcsolatban az igazgató elmondta, éppen jövőre lesz 35 éve, hogy bemutatták a legendássá vált darabot, így Győrben jubileumi előadás születik majd.

 

Kisfaludy Zsófiától és Másik Leheltől kaptunk ízelítőt az István, a királyból

 

A Kisfaludy teremben is számos darab műsorra kerül: elsőként, szeptemberben Presser-Sztevanovity-Horváth: A padlás című, félig mese, félig musical Háda János rendezővel. Ezt egy krimi követi, méghozzá Agatha Christietől A vád tanúját viszi színpadra Simon Kornél. Az évek óta nagy sikerrel futó Vill-Korr Sulibérlet keretében Kszel Attila tollából és rendezésében a Szemben a nappalt, majd egy gyermekoperát, Ránki György: Pomádé király új ruháját láthatja a legfiatalabb közönség Gábor Sylvie rendezésében, a sort pedig szintén Kszel Attila zárja egy pesti mesével, a Koldus és királylánnyal.

 

Simon Kornél, Dunai Csenge és Háda János a programfüzetet böngészik

 

Műsoron marad a Beatles.hu, a Doktor Zsivágó, a Bál a Savoyban, a Csoportterápia, a Primadonnák, a Semmi pánik! és A Pál utcai fiúk. Utóbbira akkora az érdeklődés, hogy a nagyszínpadon is láthatja a közönség, elsőként június 15-én, 11 órakor.

Pálfalvi-Pottyondy Nóra kulturális menedzser elárulta, a hagyományos nyílt napját szeptember 2-án rendezi a társulat, ezúttal Best of Kisfaludy terem mottóval. Három sikerdarabot – Primadonnák, Csoportterápia, Semmi pánik! - láthatják az érdeklődők a nagyszínpadon, melyekre jegyet április 21-től vásárolhatnak. A kulisszajárásokra regisztrálni augusztus 23-án 9 órától lehet.

 

Sokan voltak kíváncsiak az új évadra, megtelt a csillárszint

 

Jó hír, hogy a bérletek ára nem emelkedik, viszont aki szeretné megtartani kedvenc ülőhelyét, a teátrum vezetése kéri, vásárolja meg bérletét, vagy jelezze igényét május 3. és 31. között a szervezési osztályon. Az új bérletvásárlókat június 2-től június 30-ig várják, majd augusztus 22-től nyit újra szervezési osztály a nyári szünetet követően.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×