Öt adat, amit ne adj meg a Facebookon

Öt adat, amit ne adj meg a Facebookon

Bár a közösségi oldal másról se szól, hogy osszuk meg életünk eseményeit, vannak dolgok, amiket kár lehet online megosztani.

A gondatlanul posztolt bocsátott infómorzsák visszaüthetnek: zaklatás, személyazonosság-lopás, vagy állásvesztés lehet a végük. A fölösleges fejfájás megelőzésére kerüljük az alábbi adatok közzétételét.

1. Telefonszám

Ne tegyük ki se a munkahelyi, se az otthoni, vagy mobilszámot. Legjobb esetben direkt marketing cégek fognak telefonálgatni, rosszabb esetben adattolvajok használják fel. Valóságos tolvajoknak is jól jöhet, ha ellenőrizni akarják, hogy hol vagyunk éppen.Évekkel ezelőtt kimutatta Reza Moaiandin biztonsági kutató, hogy még csak nem is kell tudnia a hackernek konkrét telefonszámot. Írt egy scriptet, ami az Egyesült Államokban, az USA-ban és Kanadában létező minden lehetséges telefonszámot generálta neki.Ezután elküldte a számokat a Facebook-nak, és megkapta a visszaállítási információkat olyan felhasználók tömegeiről, akik rossz adatvédelmi beállításokat használtak. Akár el is adhatta volna hackereknekPersze előfordulhat, hogy célszerű megadni a telefonszámunkat a Facebooknak, például, ha bekapcsoljuk a kétlépcsős azonosítást. Ilyenkor azonban el kell rejteni a számot a profiladatok között.Beállításhoz kattintsunk a nevünkre a Facebookon az oldal tetején, majd a közvetlenül a borítókép alatt található „Névjegy” fülre. A lakat alatt válasszuk a „Csak én” opciót. Így senki sem látja a telefonszámot, és nem jelenik meg a keresésekben.

2. Cím

Nem csak a profiladatok között rossz ötlet a címünket megjeleníteni, de posztoláskor a hely megadása is aggályos lehet. Könnyű a leírtakból a lakcímünkre következtetni, s nyaralás alatt sem szerencsés, ha bűnözők tudomására juthat, hogy épp senki nincs otthon.Az előbb említett menüpontban töröljük a címünket.

3. Munkahely

Már csak az adattolvajok miatt sem jó ötlet a munkahelyi információkat megosztani, hiszen a hackerek első tennivalója a munkahelyi számítógépre való betörés előtt, hogy körülnéznek a Facebookon. Érdemes a régi posztokból is kigyomlálni a munkahelyi adatokat.Az állásunkat pedig kár lenne pusztán egy, a munkáltatónkra vonatkozó, meggondolatlan bejegyzéssel veszélyeztetni.

4. Családi állapot

Kényelmetlen helyzeteket hozhat létre, mikor az „eljegyezve” címkét átváltoztatjuk, mondjuk „bonyolult”-ra. Gondoljunk csak a nevezetes Facebook alkalmazásra, amelyik az összes ismerőst értesítette, ha a kapcsolati állapot megváltozott.Bizonyára nem tartozik mindenkire, hogy éppen milyen viszonyban élünk: az említett „Névjegy”/ „Család és kapcsolatok” menüpontban „Nyilvános”-ról változtassunk „Csak én”-re, de legalább a „Csak ismerősök”-re.

5. Fizetési információk

A Facebook „ingyenes, és az is marad”, de azért a hitelkártyánk számát, azt tudni akarja.Ha nem akarjuk, hogy egy családtag, barát, vagy kolléga a nyitva hagyott számítógépen vásároljon valamit (leolvasni csak az utolsó négy számjegyet tudja), akkor a lenyíló menüben a „Beállítások” után a bal oldali oszlopban a „Fizetési beállítások”-ra kattintva válasszuk a Fiókbeállításokat, s töröljük a kártyánk adatait.

hirado.hu

Fotó: Reuters

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×