Öt éve tűnt el Erőss Zsolt és Kiss Péter

Öt éve tűnt el Erőss Zsolt és Kiss Péter

A hegymászók 2013. május 21-én tűntek el a Kancsendzönga hegycsúcs meghódítása után.

2013. május 20-án Erőss Zsolt és Kiss Péter sikeresen elérte a 8586 méter magas hegycsúcsot. Május 22-én az expedíció hivatalosan bejelentette, hogy előző napon a csúcsról lefelé jövet a két mászó eltűnt és a rádióhívásra nem feleltek. A következő napi jelentésében Kollár Lajos hegymászótársuk leírta, hogy ennyi időt legyengülve nem lehet szabadban tölteni 8000 méteres magasságban.

 

 

A következő héten a hegymászók felkutatására indult csoport fényképeket készített egy holttestről, amely nagy valószínűséggel a 26 éves Kiss Péteré. Kollár szerint Kiss Péter fantasztikus emberi teljesítményről tett tanúbizonyságot, mert nem szokás, hogy egy mászó egy ilyen csúcsról lefelé tartva még vissza is forduljon: „Peti a bajtársiasság és a segítőkészség áldozata lett” – olvasható az írásban. Kiss Péter első magyarként – az Alpok mind a 82  4000 méter fölötti csúcsát megmászta. A Großglocknert öt különböző irányból is elérte.

Erőss Zsolt erdélyi születésű székely hegymászó, aki első magyarként mászta meg a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát. Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója; tíz 8000 méter fölötti csúcsot hódított meg (ebből kettőt műlábbal), amivel a nemzetközi élmezőnybe is bekerült.

 

Emléktáblát állítottak Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek a Kancsendzönga alaptáborában

 

wikipedia.hu

Fotó: www.himalajaexpedicio.hu

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×