„Ötszörös öröm” a gyűrűsfarkú makiknál

„Ötszörös öröm” a gyűrűsfarkú makiknál

Végre tényleg itt a tavasz! A márciusi időjárás ugyan nem kedvezett nekünk, de megtette a hatását a gyűrűsfarkú makik kifutójában.

Nagy boldogságunkra, egyhetes eltérésekkel, öt kismaki látta meg a napvilágot. Egymás után három egyke és egy ikerpárunk is született. Az „ötszörös öröm”, most igazán elmondható, amikor a sok borostyán szempár figyel minket az anyukája öleléséből és ráadásul még öt vékony csíkos farkacska is előtűnik néha, ha szerencsések vagyunk. Erdei manó külsejükkel tündéri látványt nyújtanak a kifutóban, így hamar látogatóink kedvenceivé válnak.

A kölykök életük első heteiben még anyjuk hasán kapaszkodtak, így nem könnyű megpillantani őket. Mostanra azonban már felkapaszkodtak anyjuk hátára, és onnan tekingetnek a nagyvilágra. A velük való ismerkedést az is megkönnyíti, hogy állatkertünkben a látogatóink is bemehetnek a kifutóba. Így sokkal közvetlenebb, varázslatosabb a találkozás, mivel nincs rács az állat és az ember között. Persze, etetni és simogatni őket így sem szabad, viszont ők bármikor hozzánk érhetnek.

A makiknál a csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. Győrben szépen gyarapodik ez az állatfaj, amit jól mutat, hogy az elmúlt években, tavasszal mindig születtek apróságok. A faj szaporítása természetvédelmi szempontból is fontos, hiszen a gyűrűsfarkú maki őshazájában, Madagaszkár szigetén veszélyeztetettnek számít, az európai állatkertekben pedig regionális törzskönyvet vezetnek róla.

Jöjjenek el és nézzék meg gyarapodó kis családunkat is, a győri Xantus János Állatkertben!


Forrás: ZooGyőr
Nyitófotó: Wikipédia

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×