Otthon, melegében

Otthon, melegében

A lakásétterem fogalma ma már nálunk sem ismeretlen. A források szerint először Kubában, az 1990-es évektől gombamód szaporodtak a leggyakrabban illegális családi étkezdék.

A sorba aztán beállt Spanyolország, New York, és 2007-ben nagy örömünkre Budapest is. Azóta elegáns, bohókás, modern és antik otthonokban kóstolhatunk profi séfek vagy a főzés szerelmeseinek tálalásában. A cél közös: barátságos, meghitt hangulatban gasztronómiai élményt nyújtani másoknak.

Kraicz Péter győrújbaráti otthonában álmodta meg lakáséttermét. Péter könyvelő, saját cége van, nem szakmabeli, szenvedélye viszont annál nagyobb. Éttermeket megszégyenítő módon maga süti a kenyerét, füstöli a sonkáját, sőt még a lisztet is maga őrli. Már kétszer vendégeskedtem nála és nagy örömömre szolgált, hogy most igazán beengedett a konyhájába, a pult másik oldalára.

 

 

Lepénykenyér

300 g liszt

175 g kefir

1 kk. sütőpor

A tésztát alaposan összedolgozzuk, majd folpack alatt állni hagyjuk. A masszát kisebb darabokra tépve lángosszerűre sodorjuk, majd tűzforró serpenyőben mindkét oldalát megsütjük.

 

Humusz

400 g főtt csicseriborsó vagy konzerv

1 gerezd fokhagyma

3 ek. tahini, azaz szezámkrém

2 ek. olívaolaj

fél citrom leve

csipet erős paprika

1 kk. római kömény

 

A humusz a világ egyik legegyszerűbb és legegészségesebb „kenőcse”. A hozzávalókat tegyük aprítógépbe, turmixoljuk krémesre és már kész is a kenyérre valónk.

 

 

Tajine (ejtsd: tázsin)

A tajine a marokkói konyha sajátos edénye, illetve az ebben készülő ételt is így nevezzük. Mi ezúttal csirkét készítettünk bulgurral.

 

4 db csirkefelsőcomb

1 db vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 marék aszalt barack

1 marék aranymazsola

bors

1 tk. római kömény

1 tk. curry

1 tk. fahéj

1 tk. koriander

 

Az előre besózott csirkéket forró edényben körbesütjük, majd azokat kivéve ugyanabban az edényben lepirítjuk a hagymákat. Az egészet felöntjük alaplével vagy vízzel, és visszahelyezzük a csirkéket. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a többi fűszert és az aszalt gyümölcsöket, majd az egészet készre főzzük a tajinban.

A bulgurhoz kétszeres mennyiségű sós vizet forralunk, majd a bulgurt belehelyezzük, megkeverjük és néhány perc főzés után lezárjuk, állni hagyjuk. Mikor a bulgur megpuhult, olívaolajjal átkeverjük és a tajine-nal tálaljuk. Az egészet friss petrezselyemmel és rukkolával díszítjük.

 

Nyerj szakácskönyvet!

Készítsd el a humuszt vagy a tajine-t, fotózd le, és küldd el a jatek@gyorplusz.hu-ra! Március 13-án délben sorsolunk!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×