Otthonunk őrzője: pireneusi hegyikutya

Otthonunk őrzője: pireneusi hegyikutya

A fajta értelmes, éber, kiegyensúlyozott és bátor. Nagyon figyelmes, sokat ugat. A családját és az otthonát megvédi a betolakodóktól. Eléggé önálló és szívós, sőt olykor csökönyös is lehet.

Általában a szabadban és a lakásban is nyugodtan viselkedik. Szeret a szabadban lenni, a rossz idő nem zavarja. Ez a kutya általában jól megfér a gyerekekkel, meglehetősen türelmes. Az idegenekben nem bízik, amíg a gazdája azt nem jelzi, hogy minden rendben van. A család barátait lelkesen üdvözli. A macskákkal és egyéb háziállatokkal nincs gondja. A kanok más, erős kanokkal szemben domináns módon viselkedhetnek. Nagyon fontos, hogy a nevelése már kölyökkorban megkezdődjön, mivel a felnőtt kutya már túl erős és független természetű. A pireneusi hegyikutyának kiegyensúlyozott gazda kell, aki következetes, szeretetteljes módon, az állat önállóságát tiszteletben tartva bánik vele. Nincs értelme sokszor elismételni ugyanazt a parancsot, mivel azzal csak azt lehet elérni, hogy a kutya elveszítse az érdeklődését és a gazdájába vetett hitét. Gyanakvó természetének leküzdésében úgy lehet segíteni neki, ha már kölyökkorában sok különböző személlyel ismertetik meg. Néhány egyedét még ma is eredeti feladatára használják, azaz a nyájak két- és négylábú kártevői elleni védelmére. Emellett hűséges családi kutya is, amely természetes módon vállalja magára családja és otthona őrzését.

 

 

A pireneusi hegyikutya háta hosszú, széles és erős, fara enyhén lejtős, és viszonylag hosszú szőrszálakkal borított farokban folytatódik. A marja széles és izmos. A mellkas széles és mély. Hasán alig észlelhető felhúzottság. Hátsó lábain kettős farkaskarom van. Lábai vastagok, mozgása elegáns és könnyed. Nyaka erős és viszonylag rövid, a lebernyeg szinte alig látható, a feje nem túl nagy a testhez képest. A felső ajkak kissé rálógnak az alsókra. A viszonylag kicsi, háromszögletű fülek magasan tűzöttek, lelógók, hegyük lekerekített. Ferde metszésű szemei meglehetősen kicsik, tekintetük értelmes, álmodozó, a szemhéjak szorosan záródnak. A szőrzet hosszú, testhez simuló, puha tapintású. A nyak körül és a farkon valamivel hosszabb, és enyhén hullámos lehet, a deréktájon nagyon sűrű, gyapjasabb és finomabb jellegű. A pireneusi hegyikutya szőre lehet egyszínű fehér, illetve rajzolatos fehér. A rajzolatok a fejen, a füleken vagy a farok tövénél láthatók, színük lehet szürke (borzszínű), halványsárga, narancssárga vagy farkasszürke. Pigmentációja szokatlan: az orra, az ajkai, a szemek pereme és a szájpadlása is fekete. Szeme meleg, barnás borostyánsárga.

 

Szöveg, fotó, grafika: Nagy Ferenc

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×