Ötven év, két kötet, egy közösség

Ötven év, két kötet, egy közösség

A Széchenyi István Egyetem ötven évéről szóló kiadványt a Városházán mutatták be szerdán, ahol a fél évszázados sikertörténet kapcsán díjakat is átadtak azoknak, akik sokat tettek az intézmény fejlődéséért.

A Győr+ hetilap március 1-jei számában már beszámoltunk a kiadványról, aminek a hivatalos bemutatóját a városháza dísztermében tartották. A múltidézés során természetesen szóba került a győri egyetem jogelődje, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola, az egyetemmé válás felé vezető út, valamint az egységes győri egyetem létrejötte is.

„Ha a Széchenyi István Egyetemre gondolok, akkor elsőre két szó jut az eszembe: együttműködés és a színvonal. Az együttműködés lehet, hogy nem is eléggé kifejező az intézmény hozzáállására, mert az egyetem szimbiózisban él a várossal, együtt keressük az új irányokat, utakat, célokat” – fogalmazott dr. Fekete Dávid alpolgármester. „A színvonal a másik szó, amit említettem. Ennek köszönhető az a siker, azok az eredmények, amiket az intézmény fel tud mutatni akár a jelentkezők számában, akár a karok elismertségében, akár a gazdasági élet szereplőinek bizalmában” – tette hozzá. Kiemelte, amire igazán büszkék lehetünk, hogy az egyetem nemcsak egy oktatási intézmény, hanem az élet minden területén a város életének egyik alapköve.

 

Az alpolgármester a Városháza ezüst emlékérmét adta át Figula Anikó, Galli Csaba, Gyapay Tünde, Gyömörei Tamás, Jámbor Attila, Knauz Péter, Lanczendorfer Zsuzsanna, Májer Eszter, Tamándl Lászó és Winkler Csaba részére az intézmény fejlődése érdekében hosszú időn át végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként. Az egyetem az ünnepi alkalomból az ötven legrégebbi dolgozóját is jutalmazta.

„Ez a könyv nemcsak tükör, de időgép is egyben, ami segít nekünk, hogy kívülről, történelmi távlatból szemléljük, honnan indultunk, és hová jutottunk fél évszázad alatt” – mondta dr. Földesi Péter rektor. Kiemelte, a jubileumi ünnep nemcsak az egyetem ünnepe, de egy aranylakodalom is, Győr és az egyetem ötvenéves házassági évfordulója. Ezt a gondolatot erősítette meg dr. Honvári János, a jubileumi kiadvány "Akadémia – Főiskola – Egyetem” című első kötetének szerzője is, aki a könyvbemutatón kiemelte, a győri egyetem megalakulásához elengedhetetlen volt az az egységes akarat, amellyel a város és az intézmény közösen küzdött a cél érdekében. Utalt rá, nagyon sok ember szívügye volt az egyetemmé válás, akik tettek érte, ezért az álom valósággá vált. „Bár sokan nem értették az első kötet címében szereplő megállapítást, amely szerint ötvenéves a győri egyetem, hiszen csak 2002-ben vált azzá, fontos látni azt a fejlődést, azt az utat, amelyet a jogelőd bejárt azért, hogy egyetemmé válhasson. Ez az út az, amely indokolja, hogy ötven évről beszéljünk.”

 

Winkler Csaba a kötet szerzője

Winkler Csaba, a második kötet szerzőjeként tekintett vissza azokra a küzdelmekre, amelyeket a cél elérése érdekében folytattak. „Kezdetben megmosolyogtak minket, aztán harcoltak ellenünk, ma pedig már elfogadnak, sőt egyre inkább elismerik a teljesítményünket.” Az Egyetemi éveink címmel megjelent könyv az intézmény történetének örömteli és küzdelmekkel teli éveit is bemutatja, emléket állít a fél évszázados útnak, és egy város összefogásának egyaránt.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

Csatolt galéria: A Széchenyi-egyetem 50 éve
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×