Ötven hajléktalan költözhet albérletbe

Ötven hajléktalan költözhet albérletbe

Újrakezdési lehetőséget nyújt hajléktalanok számára egy program Győrben és Mosonmagyaróváron: mintegy 50 fedél nélküli lakhatását tudják támogatni egy pályázatnak köszönhetően. Így aktív lakókörnyezetbe kerülnek, ami a társadalomba való visszailleszkedésüket is segíti.

A „Tágas városom kis lakásra cserélem” elnevezésű nagyszabású program szeptember elején indult, és 2014 februárjáig tart. Ez idő alatt Győrben és Mosonmagyaróváron közterületen és intézményben élő, hátrányos helyzetben lévő hajléktalan ellátottak számára adnak újrakezdési lehetőséget többek között lakhatási támogatás formájában. Az előzetes tervezés, szükségletfelmérés alapján az 50 főből 30 költözhet közvetlenül „utcáról”, azaz közterületekről, lakhatásra alkalmatlan épületekből és szívességi lakásokból albérletbe.

 

Húsz főt a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat intézményi részlegei integrálnak önálló lakhatási körülmények közé, míg Mosonmagyaróváron a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény átmeneti szállójáról hárman tervezhetik albérletbe költözésüket. Sütő Szabolcs projektvezető elmondta, nagy szükség van a lépésekre, mert évente 10-15 százalékkal nő Győrben az utcán élők száma. Az ellátottak 40-45 százaléka legalább tíz éve hajléktalan, az egészségügyi állapotuk pedig aggasztó. A projekt hozadéka, hogy az ellátó intézményekben férőhelyek üresednek meg, így további hajléktalanokat tudnak beintegrálni az utcáról. A győri rendszer 270–330 ember ellátásra alkalmas. Telente a kihasználtság több mint 100 százalékos.

 

A projekt által 100 hajléktalan egyéni fejlesztése valósulhat meg ebből 94 terv a győrieken segít. A költözést követően utógondozói csapat felel a minél sikeresebb beilleszkedésért: szociális munkások, addiktológusok, mentálhigiénés, kompetenciafejlesztő szakemberek, élménypedagógusok tartanak egyéni és csoportos terápiákat, például addiktológiait, azaz a szenvedélybetegségekből segítenek kiutat találni. Páternoszter Piroska, a győri polgármesteri hivatal humánpolitikai főosztályának vezetője a város támogatásáról biztosította a jelentős projektet. Elmondta, aktív lakókörnyezetbe kerülnek az eddig fedél nélkül élők, ezért bízik benne, hogy a társadalom toleráns lesz velük szemben. A remények szerint javulnak a támogatásban részesülők kapcsolatai, amely tovább segíti a tartós társadalmi beilleszkedésüket, hogy az otthonhoz jutók talpra álljanak, és talpon is maradjanak.

 

A program mintegy 105 millió forintból valósulhat meg, ebből 97 millió forintot európai uniós pályázaton nyertek.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: illusztráció

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×