Óvatosságot kér a sofőröktől a rendőrség

Óvatosságot kér a sofőröktől a rendőrség

A téli időjárási körülmények fokozott odafigyelést igényelnek Győr-Moson-Sopron megye közútjain is – figyelmeztet a rendőrség.

Tapasztalat, hogy a gépjárművezetők nem mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy mindenki megfelelően felkészítse járművét - és természetesen saját magát is - ezekre a körülményekre.

Különösen figyelni kell az erdővel szegélyezett útszakaszokon, hidakon, felüljárókon való közlekedésre, ahol a hideg miatt lefagyások alakulhatnak ki.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság az alábbiakra hívja fel a járművezetők figyelmét:

• A téli időjárásban csak a megváltozott út- és látási viszonyoknak megfelelő állapotú járművel szabad közlekedni!

• Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése és azok kifogástalan állapota!

• A téli közlekedés kapcsán fentiek mellett a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő!

• Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata!

• A havazás, a köd, a szitáló eső és a csúszós utak mindennapossá válnak a fagypont körüli téli időszak miatt. Az autóvezetőktől különös óvatosságot és figyelmet kíván a vizes, havas és a jeges útszakaszok váltakozása!

• Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet a hajtott tengelyen lévő kerékre kell rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Külföldön előfordulhat, hogy már az országba lépéskor ellenőrzik a hólánc meglétét!

• Hosszabb utak előtt a járművet érdemes teljesen feltölteni üzemanyaggal, valamint pokrócot, meleg öltözetet is tenni az autóba, illetve kellő mennyiségű élelmiszerrel és itallal tanácsos megkezdeni az utazást.

• Fontos, hogy a rendszeres gyógyszeres kezelést igénylő lakosok a szükséges orvosságból is vigyenek elegendőt magukkal.

 

Forrás: police.hu

Fotó: Győr+ Archívum

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×