Pannonhalma is feltöltődésre hív

Pannonhalma is feltöltődésre hív

Az osztrák alapítású Klösterreich egyesület az idei évben is bővült új tagokkal. A huszonhat tagot számláló nemzetközi kolostorhálózat Bécsben, tartotta évadnyitó tájékoztatóját.

Pannonhalmát, a hálózat egyedüli magyar tagját Dejcsics Konrád OSB képviselte. Huszonhat kolostorral indul az 1999-ben alapított Klösterreich elnevezésű egyesület új szezonja. A turisztikai kezdeményezéshez Ausztriában huszonegy, a szomszédos országokban pedig további öt kolostor tartozik, amelyek a Kultúra – találkozás – hit mottót tűzték zászlajukra. 2018-ban új tagként csatlakozott a felső-ausztriai lambachi apátság, a csehországi želivi premontrei apátság, valamint a svájci disentisi női bencés közösség. Az április 11-i bécsi sajtótájékoztatón Michaele Pfeiffer-Vogl kármelita nővér, a Klösterreich egyesület elnöke örömét fejezte ki a szervezet nemzetközi bővülése kapcsán, és ezt egyben „óriási gazdagságnak” nevezte.

 

A Klösterreich egyesületnek jelenlegi tagjai: Altenburg, Geras, Göttweig, Heiligenkreuz, Herzogenburg, Klosterneuburg, Lilienfeld, Melk, Seitenstetten, Zwettl, Lambach, Kremsmünster, Schlägl, St. Florian kolostorai, valamint a linzi kármelita nővérek közössége; továbbá Admont, Rein, St. Lambrecht, St. Paul Lavanttalban, Wernberg kolostora és Stams. Külföldi tagok: Waldsassen (Németország), Disentis (Svájc), Pannonhalma, továbbá Raigern/Rajhrad és Želiv (Csehország).

A huszonhat kolostort összeköti, hogy mindannyian szívesen fogadnak vendégeket. A vendégfogadásnak és a szállásadásnak a legkülönbözőbb formái állnak náluk rendelkezésre: oktatóközpontok, egyszerű szerzetesi cellák vagy a közösséghez tartozó manufaktúrák. Egyszerű, egynapos látogatás keretei között vagy éjszakázással egybekötve, bárki szabadon részt vehet ezeknek a közösségeknek az életében, továbbképezheti magát, lelkileg elmélyülhet, helyrehozhatja egészségét, kulturális élményekben lehet része, vagy egyszerűen csak kikapcsolódhat a csendes és nyugodt körülmények között – fogalmazott Pfeiffer nővér.

 

forrás/otó: Magyar Kurir

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×