Papszenteléseket tartanak országszerte júniusban

Papszenteléseket tartanak országszerte júniusban

Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek hétvégén és a következő hetekben országszerte, 20 pappal és 20 diakónussal gazdagodik a Magyar Katolikus Egyház - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában szombat délelőtt fél 11-kor kezdődő szentmise keretében 4 papot és 9 diakónust szentel - közölte Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense.

A papság, vagyis egyházi rend a hét szentség egyike. Három fokozata van: a diakonátus (vagy más néven szerpapság), az áldozópapság és a püspökség. A diakónusok temethetnek, eskethetnek, keresztelhetnek és igét hirdethetnek, a papok pedig ezeken túl misézhetnek, gyóntathatnak és feladhatják a betegek kenetét is.

A leendő papokat a szeminárium utolsó évében diakónussá szentelik, majd általában egy év szolgálat után részesülnek az áldozópapság szentségében.

A szentelés szertartása során a jelöltek ígéretet tesznek, hogy szolgálatukat Istennek tetsző módon fogják végezni, ünnepélyesen engedelmességet fogadnak a püspöküknek, majd a földre borulnak a teljes önátadás jeleként. A püspök ezután a fejükre teszi a kezét, átadva ezzel a papi hatalmat. Ezt követi a főpásztor szentelési imádsága.

Magyarországon a római katolikus egyház 2015-ös statisztikai évkönyve, az Annuarium Statisticum Ecclesiae szerint 2110 pap szolgál, 1733 egyházmegyés és 377 szerzetes pap. Ugyanezen statisztika szerint 2014-ben 2170, 2013-ban 2210 pap szolgált Magyarországon.

Fotó: Mandiner.keresztény

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×