Párkapcsolat: félünk elköteleződni

Párkapcsolat: félünk elköteleződni

Sok probléma hátterében a párkapcsolatok állnak – vélekedett a Győr+ Rádióban Kovács Sára Judit életvezetési tanácsadó.

A párkapcsolat témája örök, hiszen fiatalkortól egészen az idős korig mindenkit érint. Ebből adódóan éppen ez az a terület, ahol a legtöbb megoldandó konfliktus keletkezik életünk során, akár a rossz kommunikációból vagy épp az egymástól való eltávolodásból kifolyólag.

„Az életünk legfőbb feladata, hogy felismerjük, miként tudunk jobbak lenni. Ehhez pedig egy párkapcsolat az igazi próbatétel, hiszen nincsen a mindennapjainknak olyan része, amelyre ez ne lenne hatással” – mondta el. Ha boldog párkapcsolatban élünk, akkor kiegyensúlyozottak vagyunk a hétköznapokban, élvezettel végezzük a munkánkat is.

A szakember abban látja a legnagyobb problémát – nemektől függetlenül –, hogy a kellő önismeret és önbizalom hiányában, nem ismerjük fel a kapcsolati csapdákat, pedig rengeteg konfliktus kiküszöbölhető lenne belső munkával. „Életkori sajátosság, hogyan állunk a szerelem kérdéséhez, hiszen tizenhat évesen másképp gondolkozunk, mint harmincévesen családot tervezve. Különböző élethelyzeteink határozzák meg, hogy milyen konfliktusok kerülhetnek előtérbe a párkapcsolatunkban. Én alapvetően házasságpárti vagyok, de a tisztelet és a normális kommunikáció megszűnése miatt találkozom menthetetlen kapcsolatokkal is” – tette hozzá.

Az életvezetési tanácsadó korunk problémáját abban látja, hogy a fiatalok nem akarnak elköteleződni, ha megteszik, akkor pedig nem minden esetben vállalják a felelősséget az adott kapcsolatért. Sokan féltik a szabadságukat és intim szférájukat. „Egy párkapcsolatban, bizonyos értelemben megszűnik az én és a te, hogy megszülethessen a mi. Nem attól lesz valaki teljes, hogy talál maga mellé társat, hanem, hogy képes elköteleződni a másik iránt, miközben megőrzi a saját szabadságát úgy, hogy a párjáét is meghagyja” – összegezte.

 

Gy.P.
fotó: PEXELS

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×