Partnerek a katasztrófák megelőzésében

Partnerek a katasztrófák megelőzésében

Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Tőke László, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója a két szervezet együttműködéséről egyeztetett nemrég.

„Társaságunknak komoly tűzvédelmi feladatai vannak, hiszen a szolgáltatási területünkön a közterületeken vannak azok a tűzcsapok – a megyeszékhelyen mintegy hatezer –, amelyek vízvételi helyként szolgálnak a tűzoltóság számára. Nem mindegy, hogy azok állapota milyen, amikor szükség van rájuk” – mondta Tőke László.

Ha tűzoltásnál nagy mennyiségű oltóvízre van szükség, a vízmű szakemberei segítenek, fokozzák a víznyomást a hálózatban, így nagyobb kapacitással olthatnak a tűzoltók. A katasztrófavédelem és a Pannon-Víz már több alkalommal állt helyt közösen akár felhőszakadásoknál, akár ár- és belvizes eseményeknél. Legutóbb az orkán erejű szél pusztítása után kellett biztosítani a szennyvízelvezetést.

„Szintén együttműködünk, ha balesetek során sérül a víz- és szennyvízelvezető hálózat. A vízművesek és a tűzoltók ezekben az esetekben vállvetve dolgoznak egymás mellett, hogy mihamarabb  helyreálljon a szolgáltatás. Ügyeleteseink között napi szintű a kapcsolattartás, ahol csak lehet, hasznos információkkal is segítjük egymás munkáját” – tette hozzá Tőke László.

A Pannon-Víz Zrt. fontosnak tartja az ügyfelek, állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát, ezért felajánl a Megyei Tűzmegelőzési Bizottság részére szén-monoxid-érzékelőket, melyek a csendes gyilkos elleni harcban segítenek majd. A szén-monoxid-mérgezés elleni küzdelem egész évben feladatot ad a katasztrófavédelemnek. „Minden fórumon tájékoztatjuk a lakosságot, mit kell tenniük, hogy elkerüljék a tragédiát” – mondta Sallai Péter tűzoltó dandártábornok. A tüzelő-fűtő berendezések, a kémények rendszeres felülvizsgálata, karbantartása, a levegő-utánpótlás biztosítása mellett mindenkinek javasoljuk a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő beszerzését, hogy biztonságban tudhassa családját. Gyakoriak a szén-monoxiddal kapcsolatos tűzoltói beavatkozások.

A találkozó végén Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a Megyei Tűzmegelőzési Bizottság elnöke megköszönte az érzékelőket, melyeket a tűzmegelőzési bizottság rászoruló családokhoz juttat majd el.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×