Passage – száz százalék tánc - FOTÓK!

Passage – száz százalék tánc - FOTÓK!

A Győri Balett legújabb, a Beethoven VII. szimfóniájára készülő Passage című előadásának jelmezes próbájára leshettek be a sajtó munkatársai csütörtökön, a Győri Nemzeti Színház balett termébe.

A darab az új Nemzeti Táncszínház első premier előadása, melyet jövő hétvégén február 16-án, és 17-én 19 órától láthat a fővárosi közönség. "A 40 éves Győri Balett jubileumi évében ennél nagyobb megtiszteltetés, nagyobb öröm nem érhet bennünket. A múltunk és a jelenünk megkoronázása, hogy a mi bemutatónkkal nyílik meg hazánk 21. századi táncszínháza. Büszke vagyok a társulatra, mindenkire, aki azon dolgozik, hogy egy káprázatos nyitó bemutatója legyen az új létesítménynek" – mondta portálunknak Kiss János, a Győri Balett igazgatója. Az esten a balettosok a PianoPlays című előadásukból is bemutatnak részleteket. A győri közönség pedig e különleges új darabot a 15. Magyar Táncfesztivál nyitónapján láthatja, a Győri Filharmonikus Zenekar élő zenei kíséretével.

 

Veleki László hét évvel ezelőtt már „tetőre vitte” Beethoven VII. szimfóniájának a második tételére készített koreográfiáját. Aki ott lehetett a Rába Hotel tetőteraszán eltáncolt előadáson, bizonyára felejthetetlen élményben volt része. Ezúttal a koreográfus egyik régi vágya vált valóra, a Nemzeti Táncszínház igazgatójának, Ertl Péter felkérésére készíthetett koreográfiát a teljes VII. szimfóniára.

 

 

Velekei László, a darab koreográfusa hangsúlyozta: ezúttal is különlegességre készül, a nézők érzelmeire és gondolataira apellál, hiszen a Passage nem egy cselekményes, hanem egy szimfonikus balett. Egyik érdekessége lesz, hogy a társulat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekarának élő zenekari kíséretére táncol. A PianoPlays című darabban Balázs János zongoraművésszel már megtapasztalták az élő zene varázsát, reméli a zenekarral is zökkenőmentes lesz a munka.

 

 

Rendkívül fizikális lesz az előadás és száz százalék tánc” – hívta fel a figyelmet a koreográfus. Minden egyes hangjegyet megpróbált megformázni, a táncosok testét kicsavarni - ettől lesz művészi, igazán emberi a produkció, a szakember szerint. Megláthatják a nézők, milyen fizikális testi kihívásokkal néznek szembe a táncosok munkájuk során. „ Mindig az embert keresem a koreográfiámban, megpróbálom megérteni és elfogadni őket önvalójukban. Ez a darab társadalomkritika, az uniformizálás ellen szól. Másrészt próbálom megszólítani úgy a közönséget, hogy találkozhasson a saját élete egy-egy momentumával.” - vallja munkájáról a koreográfus. A Passage átkelést, átmenetet, folyamatot jelent. Nem véletlenül. Ahogyan a nyitó est, a darab is egy ünnepi alkalmat ragad meg és azt, hogy hogyan hat ez a nem hétköznapi állapot az egyénre és a közösségre. Főszereplője egy lány, aki élete különböző fázisait, átmeneteit éli meg egy különleges esemény alkalmával.

 

A főszereplők Gyurmánczi Diána, Luigi Iannone, és Jekli Zoltán, ők azok, akiknek az elmúlt tíz évben elért sikereimet köszönhetem. Inspiráltak, mellettem álltak, hogy elérhessük azt a szakmai fejlődést, amely jellemzi a Győri Balettet, és amely elengedhetetlenül fontos a társulat szempontjából.” – fejezte be gondolatait Veleki László.

 

Földvári Gabriella
Fotó: O. Jakócs Péter

 

 

Csatolt galéria: Passage - Győri Balett próba
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×