Pénteken nyílik az Árpád úti parkolóház

Pénteken nyílik az Árpád úti parkolóház

Iparűzési adócsökkentés, útfejlesztések, a Bécsi kapu tér megújulása, népszerű fesztiválok, nemzetközi sportesemények, és persze az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázatunk – ez mind 2018-ban történt.

A hagyományokhoz hűen az önkormányzat nevében Borkai Zsolt polgármester köszönte meg a média munkatársainak az egész éves munkát, a győri eseményekről való tudósításokat. A köszönet mellett a városvezető az év legemlékezetesebb pillanatait is felidézte. Mint mondta, ha a gazdaságunkat nézzük, akkor már a január 1. is fontos dátum volt. Másodszor csökkentették az iparűzési adók kulcsát, immár 1,6 százalékra. Az első csökkentés tapasztalata, hogy ez ösztönzőleg hat a vállalkozásokra, és láthattuk, hogy az idén is számos fejlesztést hajtottak végre. Több cég ünnepelte negyedszázados évfordulóját, méghozzá valamilyen újabb beruházással.

 

 

„Az önkormányzat az idén is költségvetésének jelentős hányadát fejlesztésre fordította, és összességében húszmilliárd forintot meghaladó értékben valósultak meg beruházások városszerte.” A saját forrás mellett jelentős állami szerepvállalás és az uniós pályázati lehetőségek segítették ezt a munkát. A keleti elkerülő út mellett számos egyéb úthálózati fejlesztés valósult meg, és a parkolás területén is fontos beruházás készült el. Borkai Zsolt bejelentette, pénteken átadják az Árpád úti parkolóházat, ami így már az advent idején megkönnyíti a Belvárosba érkezők megállását. A fejlesztések közül megemlítette a Bécsi kapu teret, amely városunk egyik legszebb tere lett, zajlik a vásárcsarnok építése, ahol szintén lesz parkolólemez is, de számos intézmény, óvoda, bölcsőde, rendelő is megújult.

A polgármester kiemelte, az idén már a kivitelezés szintjén is megkezdődött a Modern Városok Program, az állatkert bővítésével, de a színházfelújítás előkészítése is előrehaladott állapotban van. Mint mondta, a művészek Olimpiai Sportparkba való költöztetését azért tolták el egy évaddal, mert csak akkor szeretnék kimozdítani őket az épületből, ha utána valóban egyből meg is tudnak kezdődni a munkálatok.

 

 

A sport területéről a polgármester a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpai Fesztiválra (EYOF) elkészült létesítmények kihasználtságát említette. Mint mondta, a győriek használják ezeket a csarnokokat, és közben jelentős nemzetközi sporteseményeket tud rendezni a város. Kiemelte, csak a GYAC keretein belül több mint ezer fiatal sportol, ami nem csak az utánpótlás nevelés, de az egészséges életmód népszerűsítése miatt is fontos. Az idén Győr volt a színhelye a birkózó és judo serdülő Európa-bajnokságnak, rendeztünk Atlétika Ifjúsági Európa Bajnokságot, Asihara Karate Világbajnokságot, Tornász Mesterfokú Országos Bajnokságot, Sportlövő EB-t. Jövőre Győr lesz a házigazdája az első Tornász Junior Világbajnokságnak, amelyet a Magyar Állam is támogat, és amely egy nagyon rangos verseny lesz, de igaz ez a Junior Női Kézilabda Európa Bajnokságra és a Robotika Világdöntőre is.

Az idegenforgalom kapcsán a polgármester utalt a 2017-es eredményre, amikor 418.163 vendégéjszakát töltöttek Győr kereskedelmi szálláshelyein a turisták. A város vendégéjszaka száma először lépte át a 400 ezres álomhatárt, és bekerült Magyarország tíz legkeresettebb városa közé. A 2018-as összesített adatok ugyan még nem állnak rendelkezésre, de az évközi adatok alapján újabb előrelépésre számíthatunk.

 

 

A kultúra területéhez érve Borkai Zsolt elmondta, az év az EKF jegyében telt. Minden fesztiválunkon megjelent az áramlás, a győriek jelentősen részt vettek a folyamatban. Rengeteg támogatóra találtunk, és november 9-én beadtuk pályázatunkat. Kedden Győrben járt a nemzetközi zsűri, csütörtökön a fővárosban prezentál a város, pénteken pedig kiderül, hogy melyik település lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa. „Reménykedünk, hogy sikerrel járunk, de Győr már mindenképpen nyert, mert komoly kulturális együttműködések alakultak ki, elkezdődött egy párbeszéd, amely új ötleteket, friss gondolatokat generált. Amit elterveztünk, azt a végeredménytől függetlenül szeretnénk megvalósítani.

A közélet szempontjából a két jövőre esedékes választást, az Európai Parlamentit és az önkormányzatit emelte ki. Mint mondta, az önkormányzati választások után is szeretnék ezt a munkát folytatni, és a 2018-ashoz hasonlóan szép eredményeket elérni Győr fejlődése érdekében.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×