Tippek a külföldi kártyahasználathoz

Tippek a külföldi kártyahasználathoz

A nyár beköszöntével sokan választanak külföldi helyszínt nyaralási desztinációnak, ezért néhány tippel szeretnénk szolgálni ahhoz, hogy milyen fizetőeszközt érdemes használni az utazás alatt.

A külföldre utazónak több lehetősége is van, ugyanis még itthon az indulás előtt vásárolhat valutát, illetve kint is tud pénzt váltani, valamint készpénzt felvenni vagy fizetni bankkártyájával. A valutavásárlás során érdemes megfontoltan és figyelmesen kiválasztani azt a pénzváltót, ahol a legolcsóbban, azaz a legalacsonyabb eladási áron és a legkevesebb plusz költséggel – rendszerint kezelési költség – kínálják célországunk fizetőeszközét. Pénzváltásnál nincs szükség bankszámlára és bankkártyára, azonban a biztonság szempontjából nem biztos, hogy a legelőnyösebb opció, hiszen fennáll az esélye, hogy bármennyire is vigyázunk, ennek ellenére elhagyhatjuk vagy eltulajdoníthatják pénzünket. További hátránya, hogy a nyaralás után az el nem költött valutát vételi árfolyamon el kell adnunk, ami többnyire nem gazdaságos.

Amennyiben rendelkezünk bankszámlával és a hozzá tartozó bankkártyával, elenyésző készpénz mennyiségre lehet szükségünk. A külföldön történő készpénzfelvétel és pénzváltás magasabb költségekkel járhat, ezért érdemes előzetesen érdeklődni a számlavezető bankunknál, illetve célszerű a kinti irodák árfolyamait is előre áttekinteni. (A legtöbb bank a külföldön történő kártyás fizetésért már nem számol fel plusz költséget, de érdemes utána járni.)

A forint alapú bankszámláról történő fizetés esetén a bank középárfolyamon váltja át például a forintot euróra. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a devizaárfolyam mindig kedvezőbb a valuta árfolyamnál. Ha deviza elszámolású bankszámlánk van az adott pénznemben, akkor átváltási költség sem terhel minket. A bankkártya előnye, hogy mellőzni tudjuk a készpénzhasználatot, így annak is elejét tudjuk venni, hogy egy marék apróval kell mászkálnunk egész nap.

Mindegyik alternatívának vannak előnyei és hátrányai egyaránt, ezért mindenkinek körültekintően, a saját mérlegelése szerint kell eldönteni, melyik a számára legmegfelelőbb. A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda szakemberei azt tanácsolják, hogy legyen nálunk az úti költségek fedezéséhez elegendő készpénzmennyiség, de inkább a bankkártyánkat használjuk a fizetésnél.

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat győri irodájában a pénzügyi szolgáltatások teljes spektrumát érintő kérdés vagy panasz esetén ingyenes segítséget kérhet.


Elérhetőségek:
Cím: Győr, Szent István u. 10/a., II. emelet 208-as iroda (az ITC székház), 
Telefon: 06-30/923-4942 (ügyfélfogadási időben), E-mail: gyor@penzugyifogyaszto.hu
Web: www.penzugyofogyaszto.hufacebook.com/penzugyifogyaszto

 

Ügyfélfogadás: 
HÉTFŐ: 8–14 óráig // SZERDA: 8–14 óráig // CSÜTÖRTÖK: 11–17 óráig

 

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

(x)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×