PianoPlays-Passage

PianoPlays-Passage

A Nemzeti Táncszínház átadásán, a február 15-i zárt körű nyitógála után a nagyközönség először másnap veheti birtokba az új épületet. A nyilvános, 16-ai ünnepi esten, amelyet február 17-én megismételnek, a Győri Balett és a Zeneakadémia zenekara lép fel a Passage és a PianoPlays című darabbal, utóbbiban Balázs János zongoraművész működik közre.

A Győri Balett új, egy felvonásos balett darabja a Passage címet kapta, mely átkelést, átmenetet, folyamatot jelent. Nem véletlenül. Ahogyan a nyitó est, a darab is egy ünnepi alkalmat ragad meg és azt, hogy hogyan hat ez a nem hétköznapi állapot az egyénre és a közösségre. Főszereplője egy lány, aki élete különböző fázisait, átmeneteit éli meg egy különleges esemény alkalmával.

Passage – Beethoven VII. szimfónia (premier)

Zene Ludwig van BEETHOVEN

Asszisztens JÓNÁS Zsuzsa Harangozó-díjas

Díszlet, jelmez BOZÓKI Mara

Dramaturg CSEPI Alexandra

Koreográfus VELEKEI László Harangozó-díjas

Táncolják Tetiana BARANOVSKA, GUTI Gerda, GYURMÁNCZI Diána Harangozó-díjas, HERKOVICS Eszter Adria, HORÁNYI Eszter, KOVÁCS Eszter, MARJAI Lili Anna, Tatiana SHIPILOVA, SZALAI Judit, Luka DIMIC, ENGELBRECHT Patrik, GÉMESI Máté, GOLUBKOVICS Gergely, Thales HENRIQUE, Luigi IANNONE, JEKLI Zoltán, Artem POZDEEV, TÉGLÁS Bánk, Daichi UEMATSU

Művészeti vezető VELEKEI László Harangozó-díjas

Igazgató KISS János Kossuth-díjas, Érdemes művész

Közreműködik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekara

Különös napra virradunk, megkezdődik az az időszak, amikor a hétköznapoktól eltérően mindenki a „nem én vagyok” eszmét elsajátítva szélsőségesen viselkedhet az ÜNNEP intézményesített zűrzavarában. Csak egy lány nem akar részt venni ebben… Azonban míg az ünnep tart senkinek nem lehet más élete, csak az ünnep törvényei szerint lehet élni… Ha akarja, ha nem.

 

PianoPlays – etűdök Liszt és Wagner műveire (részlet)

Velekei László Harangozó-díjas koreográfus műveiben mindig az egyéni tettek és a társadalmi megítélés között feszülő ellentétek jelennek meg. PianoPlays című koreográfiájának megalkotásához most azonban egy örök, mindannyiunk által ismert témát: a szerelmet választotta. A rövid etűdökből felépülő produkció a szerelem különböző arcait mutatja meg, mely olykor viharos tenger, máskor lassan csobogó, rejtett patak. Harc és játszma két ember között: megsebezni és sebet szerezni, meggyógyítani és meggyógyulni. De vajon ki vérzik el a másiknak okozott sebből?

A ”szerelmi ringbe” a Győri Balett vezető táncosai szállnak. Hozzájuk társul Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, fiatalos lendületével, kiemelkedő technikai virtuozitásával, aki egyéni zenei látásmóddal, saját elképzelései mentén tolmácsolja Liszt Ferenc és Richard Wagner zongoraműveit.

Asszisztens JÓNÁS Zsuzsa Harangozó-díjas

Jelmez GYŐRI Gabi

Fény Yaron ABULAFIA

Dramaturg CSEPI Alexandra

Koreográfus VELEKEI László Harangozó-díjas

A zongoránál BALÁZS JÁNOS Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Magyarország Érdemes Művésze

Táncolják MARJAI Lili Anna, JEKLI Zoltán, GYURMÁNCZI Diána Harangozó-díjas - Luigi IANNONE, Tatiana SHIPILOVA - Daichi UEMATSU, Tetiana BARANOVSKA - ENGELBRECHT Patrik

Művészeti vezető VELEKEI László Harangozó-díjas

Igazgató KISS János Kossuth-díjas, Érdemes művész

 

forrás/fotó: Győri Balett

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×