Pirított tészta sok zöldséggel

Pirított tészta sok zöldséggel

Pirítva egészen más ízt kapnak az alapanyagok, így most ez a kulcsa a receptnek. A sok zöldség aprítást is igényel, de közben kikapcsolhatjuk az agyunkat is.

Van valami varázslatos a három kilós káposzta szeletelésében, főként, ha az julienne-re van szeletelve. Csak az ujjunk hegyére kell ügyelni és a következő hetet átgondolva, máris felszeleteltünk egy hatalmas tál színes zöldséget. Nem is véletlenül mondom, hogy színes, hiszen az ázsiai konyha alappillére a „szép étel”. Legalább 4-5 fajta színnek kell lennie egy tányér ételben: piros, sárga, zöld, barna és fehér. Belegondolva, ez nem is olyan nagy elvárás, de nagyon sokat számít a jóleső érzésben. Ázsiában imádják a rizst, olyannyira, hogy egy kínai ember egy év alatt 85 kg rizst eszik meg, míg egy magyar 4,5 kg-t. A tészta is egészségesebb a rizsből, jobban beszívja az ázsiai szószokat és szerintem selymesebb is az íze. Bármilyen zöldséggel variálhatjuk, csak arra ügyeljünk, hogy vékony csíkokra szeleteljük és pirítsuk a zöldségeket. A kínai konyha alapművelete ugyanis a pirítás, ami által kívül sült ízt kap, belül azonban minden megőrzi a benne lévő vitamint, azaz nem fő ki belőlük.


Pirított üvegtészta csirkével, sok zöldséggel

Hozzávalók 4 főre

10 dkg üvegtészta

30 dkg csirkemellfilé

2 szál újhagyma

1 szál sárgarépa

1 kiskanál gyömbér

1 db lime

11 dkg lilakáposzta

1 üveg szójaszósz

4 gerezd fokhagyma

2 kk méz

1 dl olaj

1 csomag szezámmag

1 csomag lenmag

 


Elkészítés:

1. A tésztát leforrázom, félreteszem 5 percre duzzadni. A zöldségeket vékony csíkokra vágom és 3-4 percig, magas lángon egy wokban/serpenyőben az olajon pirítom.

2. A zöldségeket kiszedem egy tányérra, a maradék olajon megpirítom a kockázott csirkemellet, rácsorgatom a mézet, hagyom kicsit pirulni. Fűszerezem az aprított fokhagymával, curry porral, szórok a szezámmagból és a lenmagból egy teáskanálnyit hozzá.

3. Visszaöntöm a húsra a zöldségeket, a kifőzött tésztát, 2 percig pirítom és tálalok. A tányéron pár csepp lime-mal, szójaszósszal és chilivel ízesítem.


#SzarkaZsófi


Kövesd Zsófit a Facebookon is!

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×