Pokolba a poloskákkal, avagy ne félj, nem bánt, csak büdös!

Pokolba a poloskákkal, avagy ne félj, nem bánt, csak büdös!

Győrt is ellepték a poloskák. Félni persze nem kell tőlük, hiszen ránk nézve csak annyi a bűnük, hogy ha veszélyt éreznek, akkor kellemetlen szagot árasztanak. De vajon távol tudjuk tartani az otthonunktól ezeket a mezőgazdaságilag kártékony rovarokat? Cikkünkből megtudhatja!

Nemrégiben a lakosság bevonásával elkészült egy országos felderítés, melyből egyértelműen kiderült, hogy a poloskák nagyvárosi lények. Ennek persze több oka van, az első és legfontosabb, hogy egyfajta potyautasként érkeztek hazánkba, a tömegforgalmi és kereskedelmi csomópontok pedig általában a nagyvárosok sajátosságai. Másrészt, szemben a külterületekkel és falvakkal a városokban melegebb a mikroklíma, ráadásul itt vegyes növényállománnyal találkozhatnak.

A nagy, zümmögő, ráadásul kellemetlen szagot kibocsátó ízeltlábúak egészségügyi szempontból teljesen ártalmatlanok, a mezőgazdaságban, így a zöldségekben és a gyümölcsökben azonban óriási kárt okoznak – többek között erről is beszélt a Győr Plusz Rádióban dr. Vétek Gábor. A Szent István Egyetem rovartani tanszékének egyetemi docense elárulta, hogy egyelőre nem született olyan ötlet vagy technológia, amellyel ezeket a telelő helyet kereső állatokat távol tudnánk tartani az otthonunktól. „Kutatásfejlesztésre nagy szükség lenne, hogy a nyugati szakemberekkel mi is lépést tudjunk tartani és visszaszorítsuk a poloskáknak a szaporodását. Nyilván, ha egy rovar nagy tömegben jelenik meg az mindenkiből egy kis ellenérzést vált ki, azonban a poloskák nem bántanak, bűzmirigy váladékukat is csak akkor eresztik ki, ha veszélyben érzik magukat” - fogalmazott a szakember.

Dr. Vétek Gábor hozzátette: jó hír, hogy a lakásban, téli időszakban nem szaporodnak, egyetlen céljuk, hogy védett, meleg környezetben vészeljék át a hideg hónapokat. Na de akkor mi a megoldás? „Vagy egy eldobható zsákú porszívóval fel kell őket szívni, vagy ki kell őket söpörni, vagy lefújni rovarirtó szerrel. Jelenleg jobb megoldást nem ismerünk, de egy szúnyog is lehet legalább ennyire idegesítő, ez csak hozzáállás kérdése” - zárta nyilatkozatát az egyetemi docens.

 

Gy.P.
fotó: MTI/Rosta Tibor

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×