Police Medic: A győri rendőrök akkor is életet menthetnek, amikor más még nem tehet semmit

Police Medic: A győri rendőrök akkor is életet menthetnek, amikor más még nem tehet semmit

A Győri Rendőrkapitányság állományában két olyan törzsőrmester is szolgál, akik elvégezték a világon egyedülálló Police Medic képzési rendszert. Ennek köszönhetően képesek a közvetlen életveszélyt elhárítani munkájuk során.

A külön felvarróval és sérültellátó táskával felszerelt rendőrök képesek arra, hogy a munkavégzésük során előfordulható, ez életet közvetlenül fenyegető egészségügyi állapotot kezelni tudják. Ők lehetnek egy-egy krízishelyzetben az első beavatkozók, amely kiemeli őket a többiek közül.

Siska Márk és Kiss Tivadar törzsőrmesterek egyaránt remekül, 90 százalék felett teljesítették az igencsak embert próbáló vizsgát, így a megyénkben egyedül ők rendelkeznek instruktori címmel is, tehát oktathatják is az életmentést. A képzésről már ők meséltek.

– Két hetet vett igénybe a tanfolyam, fele-fele arányban volt elmélet és gyakorlat - kezdte Siska Márk. – Az elmélet tömény volt, a gyakorlatban pedig olyan profi körülményeket teremtettek, hogy minden sérülés valóságosnak tűnt, sokan nem is bírták. A 70 százalékunk lemorzsolódott. A sebek a vérzés teljesen élethű volt, így tényleg mindenki megtapasztalhatta, mennyire komoly ez a képzés.

Kiss Tivadar és Siska Márk törzsőrmesterek

– A rendőri feladatellátás továbbra is az első helyen szerepel - vette át a szót Kiss Tivadar. – Tavaly tavasszal küldtek minket egy helyszínre, ahol bár volt sérült személy, mégis el kellett döntenünk, hogy mi az elsődleges intézkedés, így előbb a késelőt fogtuk el, hiszen ő még a helyszínen tartózkodott. A sérült személyt ezalatt pedig a mentősök látták el. Fontos, hogy jól döntsünk, erre is megtanítottak minket a tanfolyamon.

Tivadar egyébként intézkedéstaktikai instruktor is, a közösen tartott képzésekkel kollégáiknak is segítenek, egy-egy krízishelyzetben miként is kell viselkedni, az ismétlések során pedig felszínen tartják a korábban megszerzett tudást. Fontos, mert a rendőröknek olyan esetekben is közbe kell lépni, amikor a mentők még nem mehetnek a helyszínre. A fiúknak nagyon sokat segít Jandl Róbert rendőr főtörzszászlós, megyei intézkedéstaktikai instruktor és lőkiképző, hogy még felkészültebbek legyenek.

A Police Medic táska minden szolgálatban velük van

–A rendőrök arra esküdtek fel, hogy az életüket is kockáztassák, ha szükséges. Így nekünk bele kell menni veszélyes szituációba is, ha úgy adódik. Soha nem lehet tudni, mi vár minket egy helyszínen. A Police Medic végzettség több magabiztosságot adott, mert a mindennapokban hasznosítható tudást nevelte belénk – mondta Siska Márk.

A műveleti sérült-ellátó táska minden szolgálatban velük van, ha hívják őket, mennek segíteni. Volt, hogy egy elgázolt gyalogos alapellátást végezték el addig, míg a mentők megérkeztek. Gyors állapot ismertetés után már vihették is a kórházba. Értékes perceket nyert a sebesült.

Minden egy helyen, ami a gyors életmentéshez szükséges

– A Police Medic felvarrón az alábbi áll latinul: „Első vonalban az utolsó esély”. Mondjuk nekem jobban tetszene úgy, hogy az első esély, hiszen a legtöbbször mi vagyunk először ott a helyszínen, mi tudunk leggyorsabban segíteni. Erre garancia az évenkénti ismétlő vizsga is, ahol semmit sem gyengülnek a követelmények - zárta Kiss Tivadar.

Havassy Anna Katalin
Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×