Pompás karácsony

Pompás karácsony

Nagy Eszter Creative Chef elegáns ünnepi étkeket hozott olvasóinknak, s akár egy-egy receptet is beilleszthetünk a karácsonyi menübe.

Az adás premierjét pénteken, 20:30-kor láthatják, amit később a www.tv.gyorplusz.hu weboldalon is visszanézhetnek.

 

 

Libamáj brulée gránátalmával

 

5 db tojássárgája

5 dl habtejszín

0,5 dl tokaji aszú

só, bors

25-30 dkg libamáj

barna cukor tálaláshoz

1 db gránátalma

 

A tojássárgájákat a habtejszínnel és a borral alaposan összekeverjük és gőz fölött krémmé főzzük.

A libamájat szitán átpasszírozzuk, majd a májat is a tojásos krémhez adjuk, sózzuk, borsozzuk és a krémet hőálló edénykékbe töltjük.

Minden tálkát egy tepsire helyezünk és a tepsibe vizet engedünk úgy, hogy az körülbelül a tálkák feléig érjen.

A tepsit mintegy 1,5 órára 140 fokos sütőbe tesszük.

A kész bruléeket hidegen, a barna cukorral karamellizálva, gránátalma magokkal a tetején tálaljuk, és pirított kalácsot adunk mellé.

 

 

“Wellinton pite” (Bélszín után szabadon)

 

1 csomag leveles tészta (400 g)

500 g darált (szürkemarha) felsál

500 g csiperke gomba

2 gerezd fokhagyma

1 db lilahagyma

1 cs. metélőhagyma

15 dkg sonka

só, bors

 

A leveles tésztát kinyújtjuk, majd két egyforma (a pite formával megegyező nagyságú) kört vágunk belőle.

A lilahagymát, zúzott fokhagymát és a gombát aprítjuk, lepirítjuk és péppé főzzük, majd az egyik formába bélelt tésztára kenjük. A darálthúst sóval és borssal, aprított metélőhagymával összedolgozzuk és óvatosan a pépre nyomkodjuk.

A sonkaszeleteket a darálthúsra rakjuk, majd a másik tésztát a húsra helyezzük és villával megszurkáljuk. 180 fokos sütőben készre sütjük.

 

 

Karácsonyi ischler

 

200 g liszt

120 g kockákra vágott hideg vaj

70 g darált dió

60 g porcukor

csipet só

1 db tojás

narancslekvár

fahéj

200 g étcsokoládé

 

A lisztből, vajból, cukorból, dióból és a tojásból linzertésztát gyúrunk és körülbelül fél centiméter vastag korongokat szaggatunk belőle.

180 fokos sütőben 7-8 percig sütjük őket.

Amikor kihűltek, akkor fahéjjal kikevert narancslekvárral összeragasztjuk, majd olvasztott csokoládéval mindegyiket bevonjuk.

 

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×