Portugáliában nyolc helyen is megdőlt a melegrekord

Portugáliában nyolc helyen is megdőlt a melegrekord

Portugália központi, déli és keleti felében nyolc helyen is megdőlt a melegrekord pénteken, köszönhetően az Afrika felől érkező hőhullámnak, amely végigsöpört az Ibériai-félszigeten.

A helyi meteorológiai szolgálatok szerint a kánikula a hétvégén sem hagy alább, sőt még melegebb lehet. Az ország központi részében a nap folyamán több helyen is 45 Celsius-fok körül mozgott a hőmérő higanyszála, miközben előrejelzések szerint szombaton akár 47 fokon is tetőzhet a hőség.

Portugália 50 tartományából 41-re vörös riasztást adtak ki a hatóságok, tekintettel arra, hogy a hőmérséklet eléri a 44 Celsius-fokot is. Készültségbe helyezték szombatra a mentőszolgálatokat és tűzoltókat is.

Portugália déli Alentejo tartományában a városok és települések utcái pénteken kietlenek voltak, a helyi földművesek közül egyesek úgy döntöttek, inkább éjszaka fognak dolgozni földjeiken. A déli Algarve régióban 400 tűzoltó és öt repülőgép küzd erdőtüzek ellen.

A főváros, Lisszabon strandjai zsúfolásig tele voltak. Csütörtökön a legmagasabb hőmérsékletet, 45,2 Celsius-fokot a Lisszabontól 150 kilométerre északkeletre fekvő Abrantes térségében mérték a portugál IPMA meteorológiai szolgálat szerint.

Portugáliában 2003-ban mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 47,7 Celsius fokot.

 

MTI
Fotó: Pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×