PR: befektetés a kapcsolatokba

Magyarországon még kevéssé hatékony a PR gyakorlati alkalmazása – számos cég ugyanis költségként, s nem befektetésként tekint rá.

Ez lehet a rövid összefoglalása az angliai Leeds Metropolitan University Business School oktatója, Szondi György győri látogatásakor kifejtett véleményének. A neves PR-szakértőt a lapunkban néhány hete bemutatott Konczosné dr. Szombathelyi Márta docens hívta meg a Széchenyi István Egyetemre, miután ő maga több hónapot töltött vendégelőadóként a szigetországban egy uniós támogatású projektnek köszönhetően.

Szondi György szerint hazánkban nem tiszta a fejekben, mi a PR, mire és hogyan kellene használni. Sokan a marketing részeként kezelik, holott inkább a stratégiai tervezés eszköze. Ha Angliában létrehoznak egy új céget, elsőként a PR-részleget alkotják meg. A PR nemcsak a kommunikációról szól, ahogy azt sokan tévesen hiszik, hanem a kapcsolatok építéséről és ápolásáról. Hogy mennyit ér ez a tevékenység, ahhoz elég elgondolnunk a szakértő szerint, hogyan nézne ki egy szervezet kapcsolatok nélkül.

Szondi György úgy látja, a magyar PR szakma leragadt a 90-es évek közepénél, míg például az észtek sorra fordítják le és adaptálják a legfrissebb tapasztalatokat és gyakorlati módszereket. Pedig egy ország akkor tud sikeres lenni a nemzetközi mezőnyben, ha kiaknázza saját talentumait, kreativitását, amelyhez nagy segítséget jelenthet a PR helyes alkalmazása.

A szakértő elismerően szólt a megújult győri egyetemről, amely egy kicsit Angliára emlékezteti őt az innovációs szemlélet jelenlétével, a vállalkozók bevonásával, az új találmányok és üzleti ötletek felkarolásával. Meggyőződése szerint nagy szükség van Magyarországon is a képzési rendszer dinamikussá tételére, mert csak így lehet alkalmazkodni a gazdaság és a munkaerőpiac elvárásaihoz.

A győri egyetem munkatársainak külföldi vendégoktatói ösztöndíjprogramja a „Térségi munkaerő-piaci alkalmazkodás és előrejelzés intézményi döntéshozatali szervezeti rendszerrel összefüggő fejlesztése, valamint nemzetközi versenyképesség javítása a Széchenyi István Egyetemen” című, TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0005 azonosítójú projekt keretében valósult meg, amelyhez az Európai Unió és a Magyar Állam 590.702.244.- Ft összegű támogatást nyújtott.

 

Gégény István

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×