Radicová marad a szlovák kormányfő, megbukott a bizalmatlansági indítvány

Továbbra is Iveta Radicová marad a szlovák miniszterelnök. Az ellenzék által a kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány nem kapta meg a többség támogatását a szerda kora reggeli szavazáson a pozsonyi parlamentben.

A 150 tagú testületben a jelen lévő 147 képviselő közül Radicová leváltását csak 69 honatya támogatta, 78 elutasította. Ez azt jelenti, hogy az ellenzék kezdeményezése a miniszterelnök menesztésére sikertelen volt.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a bizalmatlansági indítványt azzal indokolta, hogy Radicová közvetlen munkatársai a kormányhivatalban korrupciós ügybe keveredtek, illetve hogy a miniszterelnök igyekezett elkendőzni pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) korrupciós ügyeit.

A tavaly nyáron hivatalba lépett négypárti koalíciós kormányt vezető Radicová ellen ez volt az első bizalmatlansági indítvány, amelyről a parlament szavazott. A 150 tagú parlamentben a koalíciónak 79, míg az ellenzéknek 71 képviselője van. Radicová megbuktatásához a parlamenti képviselők több mint felének a szavazatát kellett volna megszereznie az ellenzéknek. A miniszterelnök bukásával a kormány is megbukott volna.

Robert Fico a Smer elnöke pártja kezdeményezését, amelyhez a szintén ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is csatlakozott, beszédében azzal indokolta, hogy Radicová felkészületlen, képtelen kezelni az ország gondjait, irányítani a gazdaságot, nincs jövőképe, erkölcsileg csődöt mondott, s ezért "nincs joga" a kormányfői tisztség betöltésére. A volt miniszterelnök azt állította: kormányzása alatt Szlovákia az Európai Unió leggyorsabban fejlődő, s egyik legkevésbé eladósodott országa volt, míg ma egyre nagyobb gazdasági és szociális gondokkal küzd.

Ján Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke, a kormány első alelnöke visszautasította a Fico általi bírálatot, s azt mondta: önkényesen bánik a tényekkel. A politikus szerint több mai gazdasági problémát a Fico-kormány elhibázott döntései okozták. Figel leszögezte: a kormány keddi ülésén egyhangúlag támogatásáról biztosította Radicovát. "Robert Fico a populizmus nagymestere" - jelentette ki Mikulás Dzurinda, külügyminiszter, az SDKU elnöke. Richard Sulík, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, házelnök szintén manipulációnak minősítette Fico beszédét, s az ellenzék érveit.

A jobbközép koalíció mind a négy pártjának képviselői az éjjeli vitában támogatásukról biztosították Radicová kormányfőt.

Radicová a maratoni vita végén szólalt fel, s határozottan kijelentette: Nincs semmi köze a korrupcióhoz, és nem is lesz. Leszögezte: kormánya folytatni kívánja munkáját, s meg akarja valósítani az ország számára szükséges reformokat. A vitában elhangzott bírálatokra nem reagált.

A kedd este fél hatkor kezdődött és több mint 12 órás, aránylag éles, olykor személyeskedő vitában mintegy kéttucatnyi képviselő mondott hosszabb beszédet, amihez azonban több tucatnyian fűztek különféle megjegyzéseket.

Bár a jobbközép kormány most a helyén maradt, megfigyelők szerint a helyzete továbbra is nagyon ingatag.

 

(MTI)

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×