Rendkívül agresszív szúnyog jelent meg - súlyos betegséget okozhat

Rendkívül agresszív szúnyog jelent meg - súlyos betegséget okozhat

Az alig 2 milliméteres vérszívók átférnek a szúnyoghálón és többféle veszélyes betegséget terjesztenek.

Magyarországon is megjelentek az emberre és állatra is veszélyes lepkeszúnyogok. A vérszívók jobbára a trópusi vagy mediterrán vidékeken érzik jól magukat.

 

Allergiás tüneteket váltott ki a híradó által bemutatott hároméves kisfiúnál tavaly egy szúnyogcsípés. Sokáig azt sem tudták, mitől dagadt fel a gyerek keze. Édesanyja elmondta: kórházba is vitték a kisfiút, számos kezelést kipróbáltak, de semmi sem segített. Később kiderült, hogy egy szúnyog csípte meg.

 

Ilyen, és ehhez hasonló tünetekkel egyre többen fordulnak orvoshoz Magyarországon. Ezeket az allergiás reakciókat az eddig is ismert szúnyog okozza. Néhány hónapja azonban megjelent egy sokkal veszélyesebb fajta, a lepkeszúnyog is.

 

A mindössze 2 milliméteres szúnyog csípése a kutyákra és az emberekre ártalmas lehet. Hangtalan, nesztel, az ember gyakorlatilag nem érzékeli a csípésüket. Egy eddig nálunk kevésbé ismert betegséget, Leishmaniat okozhat, ami először lázzal és hasmenéssel jár, később azonban fekélyek keletkeznek a bőrön és a belső szervek is károsodhatnak. A kezelés évekig tarthat. A legveszélyeztetettebb korosztály a 6 éves kor alatti – mondta az m1 híradójának Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

 

A lepkeszúnyog ellen azért nehéz védekezni, mert kicsi mérete miatt a szúnyoghálón is átrepül. A szakemberek ezért a megelőzést ajánlják, a hagyományos riasztók hatékonyak. Lepkeszúnyog csípését egyébként egyelőre csak kutyákon észlelték Magyarországon, Baranya és Somogy megyében.

 

hirado.hu

Fotó: a képen látható szúnyog csak illusztráció, Forrás: hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×